Púder Nélkül

2011.12.01. 05:59

Aranyanyuk, a hétköznapok szuperhősei

Negyven éve szülész-nőgyógyászként dolgozó szakorvosnő; meseregényeket író, sajátos nevelési igényű gyerekeket oktató magyartanár; daganatos betegekkel foglalkozó, magát folyamatosan képző szakápoló –három hölgy a hét közül, akik átvehették az idén első alkalommal kiosztott Richter Aranyanyu Díjat. Az elismeréseket ünnepélyes gála keretében adták át a fővárosban.

Osváth Sarolta

Rácz Zsuzsa, a népszerű Terézanyu-könyvek szerzője, és a Richter Gedeon Nyrt. hiánypótló kezdeményezést indított útjára. A Richter Aranyanyu Díjat – és a vele járó 200 ezer forintos pénzjutalmat – olyan hölgyeknek ítélik oda, akik munkájukkal áldozatos és nélkülözhetetlen tevékenységet folytatnak, hétköznapi küzdelmeiket azonban csekély anyagi és erkölcsi elismeréssel viszonozza a társadalom. Az idén három – pedagógus, orvosnő és egészségügyi szakdolgozó – kategóriában ajánlhatott jelölteket a nagyközönség szeptember 27. és november 1. között. A felhívás az egész országot megmozgatta: minden szegletéből, összesen 110 településről érkeztek jelölések. Több mint négyszázan küldték el ajánlásukat, amelyek alapján kategóriánként öt döntőst, összesen tizenöt Aranyanyut választottak ki a díj alapítói.

Egy-egy díjat nagyközönség ítélt oda: a két hét alatt mintegy 73 ezer voks érkezett az internetezőktől. Az Aranyanyu Díj várományosait szakmai zsűri is értékelte, amelyben Gyarmati Andrea gyermekorvos, olimpiai érmes úszó; Kriston Andrea pedagógus, a Kriston intimtorna módszer kidolgozója; Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző; Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR-vezetője; valamint Rácz Zsuzsa író foglalt helyet. A három közönségdíj és a zsűri által megnevezett három díjazotton kívül a kezdeményezés médiatámogatója is felajánlott egy különdíjat - így összesen heten vehették át az elismerést.

- Az Aranyanyu Díj kiosztása igazi örömünnep, hiszen olyan nőket jutalmazhatunk, akik hivatásukban és családi életükben is valódi hősök - fogalmazott Rácz Zsuzsa a díjátadó gálaesten. Nagyon örülök, hogy a nagyközönség segítségével megtaláltuk őket.  Példájukból rengeteg erőt tudok meríteni, és szívem szerint mind a 223 jelöltnek odaadnám a díjat. Bebizonyosodott az, amiről eddig sem volt kétségem, hogy a magyar nők szuperhősök.

 Orvosnő kategóriában a nagyközönség választása Dr. Berényi Marianne-ra esett, aki a fővárosi Szent Margit Kórház fejlődésneurológiai osztályát vezeti. Munkájuk egyedülálló az egész országban: elsősorban terhesség alatt, szülés és születés közben, korai születés utáni időszakban kialakuló idegrendszeri problémák korai diagnosztizálását és kezelését végzik. A zsűri döntése alapján Dr. Roykó Mária kapta a kategória másik díját. A szülész-nőgyógyász főorvos negyven éve van a pályán: 1971 óta a tatabányai Szent Borbála Kórházban dolgozik. A nőgyógyászati osztály jelölte a díjra, mert szerintük generációk, rengeteg kismama és újszülött köszönheti a doktornőnek az életet és az egészséget.

A döntősök közé bekerült még Dr. Orosz Sarolta zalaegerszegi orvosnő is, aki 32 éve lépett a pályára, s 29 éve házi- és üzemorvosként figyel a zalaegerszegiek egészségére – mindenekelőtt a megelőzésre. Saroltának három fia van, mindannyian a fogorvosi hivatást választották. A díjra a menye jelölte, akihez kivételesen szoros és bensőséges kapcsolat fűzi. Erről az orvosnő azt mondta: a három fiú mellé kapott egy lányt is. Az élet újabb csodával is megajándékozta, hiszen megszületett kis unokája, Aliz. Reméli, hogy az új családtag zenei pályát választ majd, hiszen Sarolta maga is énekel a zalaegerszegi vegyes kórusban.

Egészségügyi szakdolgozó kategóriában a zsűri értékelése szerint az Aranyanyu Díjat Szűcs Gáborné szakápoló érdemelte ki, aki daganatos betegek kezelésével, gondozásával foglalkozik a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban. A közönségtől a legtöbb szavazatot a 25 éves Scheig Viktória kapta, aki nővérként a pécsi Gyermekklinika neuropszichiátriai osztályán epilepsziás, depressziós, anorexiás, mentális zavarokkal küzdő és öngyilkosságot megkísérlő gyermekekkel foglalkozik. 

Pedagógus kategóriában a zsűri Bartos Enikő magyartanárnak ítélte oda az Aranyanyu Díjat, aki sajátos nevelési igényű gyerekeket tanít a főváros XVIII. kerületében. A közönségdíjat pedig Szabóné Rozgonyi Krisztina budapesti óvónő vehette át, míg a Femina különdíjat a Pilisen élő Simon Csilla vehette át. Az asszony a fővárosi Jászberényi úti idősotthon dolgozója, különösen fontos és szép feladatnak tartja az idősek ápolását.

Címkék#aranyanyu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!