Púder Nélkül

2011.10.13. 09:05

Asztrológusok által kijelölt időpontban esküdött a bhutáni király

Ősi buddhista szertartáson vette nőül egy pilóta 21 esztendős lányát csütörtökön Dzsigme Keszar Namgjel Vangcsuk bhutáni uralkodó.

MTI

A festői környezetben álló, 17. században épült Punakha kolostorban megrendezett ünnepélyes ceremóniára csupán a királyi család tagjai kaptak meghívót, a környező falvak népe a közeli mezőn várta a fiatal pár feltűnését, a hétszázezres lélekszámú ország többi lakója pedig élő televíziós közvetítésen követhette az eseményeket.
"Az egész esküvőt egyszerű családi ügyként kezeltük, a bhutáni család ügyeként" - közölte az ország tájékoztatási minisztere.
  
Az Oxfordban végzett, 31 éves király öt éve vette át az ország vezetését visszavonult apjától. Korábban nem foglalkoztatta a nősülés gondolta, ezért egész Bhután lázba jött, amikor májusban bejelentette a parlamentben: "Eljött az ideje, hogy megnősüljek".
   
Választottja, Dzsecun Pema ezt követően országjáró körútra indult, hogy a legeldugottabb falvak népe is megismerhesse. 
   
Az esküvő a királyi asztrológusok által kijelölt időpontban, csütörtök reggel 8.30-kor vette kezdetét. A király az ősi buddhista szertartás szerint megtartott ceremónia alatt személyesen koronázta meg feleségét.
   
A menyasszony feltűnő mintájú, geometriai formákkal díszített, túlnyomó részt sárgában és aranyban játszó ruhát viselt, amelyet az ország fővárosában, Timpuban készített két selyemszövő, anya és lánya. Mint elmondták: a Dzsecun Pema természetéhez legközelebb álló elem a föld, ezért dominál a sárga szín, a föld jele az esküvői öltözékén.
   
Dzsigme Keszar Namgjel Vangcsuk családja 1907 óta uralkodik a himalájai királyságban, az ő érdemük, hogy sikerült békét teremteni a háború dúlta államban. A fiatal király három éve alkotmányos monarchiává alakította az országot és demokratikus reformokat vezetett be. Alkalmanként teára látja vendégül alattvalóit, és esténként kerékpárral suhan át az utcákon, ezzel is öregbítve a közvetlenségéről kialakult hírnevét.
   
A világtól távoli, himalájai királyságban utoljára 1988-ban tartottak királyi esküvőt.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!