Púder Nélkül

2011.05.06. 05:24

Az igazi anyák napja

Van, aki egy esküvőt egy évig szervez, pedig csak egy papírt kell végül aláírni. A szülésre is fel kell készülni. Olyan keveset szülünk, legyen az szép. Az igazi anyák napja a szülés - mondta Dézsi Réka. Sok helyen már megköszöntötték az édesanyjukat, most vasárnap azonban megint lehet, mert többek szerint 2011-ben május 8. az anyák napja.

Merklin Tímea

Születésfa ültetéssel kezdődik május 6-án, pénteken 10 órakor a szombathelyi Születés Hete programja, amelyben számos fontos és érdekes kismamákat, anyukákat érintő téma szerepel. A születésfán levelet kapnak a tavalyi rendezvény óta született gyerekek. - Hogy miért? - erről kérdeztük Kernné Mihácsi Melindát, a program egyik segítőjét, akinek Dominika (5) és Adél(3) után született, harmadik, legkisebb lánya, a féléves Lívia is kap levélkét ezen a fán.

- Régen a gyermek születése után a kertben eltemették a méhlepényt, és föléje egy fát ültettek. A lánynak almát, a fiúnak körtét, Istennek szánt gyermeknek diót. A méhlepény maga is egy fára emlékeztet az azt behálózó erekkel, továbbélése az életfa, melynek látható jelképe a gyermeknek ültetett fa. Vannak tájak, ahol rózsatöveket ültetnek minden újszülöttnek.
 
- Mivel nem tudunk minden születendő gyermeknek fát ültetni, úgy döntöttünk, egy közös fát ültetünk, és jelképesen levelek jelzik majd rajta az utóbbi egy évben született gyermekeket, akik a későbbi években felkereshetik majd a szüleikkel a velük egyidős fát. Ahogy a gyerekek nőnek, úgy nő velük együtt a fa is, az ő életfájuk jelképe - mondta Kernné Mihácsi Melinda szervező, aki a pénteki faületési akció előtt gyűjti a gyerekek adatait: az anyukáktól a babák nevét és születési dátumát várja, hogy előzetesen elkészíthesse a fára felrakandó levélkéket. A helyszínen is lesz mód jelentkezni, ha valaki szeretné szerepeltetni szülöttjét a születésfán, csak akkor már kevés idő adódik, hiszen a 10 órás faültetés után 10.30-kor már kezdődik a Születés Hete hivatalos megnyitója a Claudius Szálloda Minerva Termében.

- Van, aki egy esküvőt egy évig szervez, pedig csak egy papírt kell végül aláírni. A szülésre is fel kell készülni. Olyan keveset szülünk, legyen az szép. Az igazi anyák napja a szülés - mondta előzetesen Dézsi Réka fő szervező, a Születés Hete háziasszonya, aki előadást (16.30) is tart a programban Szülni jó?!  A szülésélmény hatása a nőiségre címmel.
 
- Az nem a gyengeség jele, ha támogatásra szorulunk, nem kell amazonoknak lenni. Engedjük meg, hogy kényeztessenek minket, megérdemeljük. Fogadjuk el, hogy szeretnek minket úgy, ahogy vagyunk - jóban-rosszban. Minimalizálni kell az önmagunkkal szemben elvárásokat, a megfelelés-kényszert letenni. Oldani a stressz-blokkokat, kiszűrni a negatív gondolatokat. Jó, ha mindenki kialakít egy képet előzetesen a saját szülésével kapcsolatban. Ha lehet, ne engedjük ki a kezünkből a szülés-élményt, ezt a nőknek adta az univerzum - mondta előzetesen.

A Születés Hete megnyitója után 11 órakor Marhoffer Péter tart előadást Korunk vívmánya az őssejt címmel. 14 órakor ugyanitt Kajzinger Ildikó a teher alatti segítségről, a pocakról és a babahordozásról beszél. Bojtor Ildikó  a kismamáknak való intimtornát tanítja. 17.30-kor kezdik vetíteni az Orgazmikus szülés című amerikai sikerfilmet, amelyhez 19 órától beszélgetés is kapcsolódik.

Május 7-én, szombaton délelőtt folytatódik a program a Minerva Teremben: 10 órától Kernné Mihácsi Melinda A csodálatos csecsemő címmel tart előadást. Anya, feleség, szerető vagy manager? címmel őszintén, tabuk nélkül  Böröczky Zita beszél a 21. századi női szerepekről, elvárásokról 11 órától. Déltől a szülés utáni regenerálódás az intimtorna segítségével témáját Bojtor Ildikó bontja ki. 15 órától dr. Bálint Sándor  az Otthonszülés a kórházban és otthonszülés Magyarországon, 17 órától dr. Világhy István Koraszülés Magyarországon címmel tart előadást. 17.30-tól Dr. Ébert Jenő  az immunrendszerről és a védőoltásokról beszél. 18.30-tól kerekasztal beszélgetést rendeznek a hazai orvori gyakorlatról - dr. Ébert Jenő, dr. Kovács Lajos, dr. Turcsányi Zsolt és dr. Világhy István részvételével.

Ringató

Május 8. az anyák napja. Hivatalosan a május elseje utáni első vasárnap. Sok helyen már megrendezték az ünnepséget, már megköszöntötték az édesanyjukat, most vasárnap megint lehet, ez az igazi. Szép anyák napi ajándék önmagunk számára a gyermekünk ringatása, a neki való dúdolgatás, énekelgetés. Aznap 14 órától Lezsákné Szekszrádi Zsuzsanna tart foglalkozást Ringató címmel a Minerva teremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!