Púder Nélkül

2011.06.16. 10:34

Az újgenerációs antibébi-tabletták veszélyei

Az új, harmadik generációs fogamzásgátló tablettákkal járó kockázatokra figyelmeztetnek egészségügyi szakértők.

MTI

Az elmúlt év húsz legnépszerűbb antibébi-tablettájának csaknem fele esetében az embólia kialakulásának kockázata kétszer akkora, mint a korábbi készítmények esetében - derült ki a Barmer GEK német betegbiztosító Berlinben bemutatott, gyógyszerekre vonatkozó jelentéséből.

"A második generáció kipróbált tablettái alkalmazhatóak, a további fogamzásgátlóknál azonban az embólia kockázata sokkal nagyobb és nehezen felbecsülhető" - mondta el a tanulmányt szerző Gerd Glaeske, a Brémai Egyetem munkatársa.
   
A tanulmány megkérdőjelezi továbbá az alkoholfüggőknek felírt erős altatószerek létjogosultságát is.
   
Az alkoholfüggők tizennégy százaléka fogékony az egyéb szenvedélyekre is. A páciensek a kórházi elvonókúra alatt gyakran kapnak altatókat, később pedig az alvászavarok és szorongásos tünetek kezelésére is. A tanulmány szerint azonban a gyógyszerek hosszú távú alkalmazása a függővé válás magas kockázata miatt nem megfelelő.
   
Kritikával illetik továbbá a demenciában szenvedő betegek számára az erős nyugtatószerek felírását. Ezek a páciensek a tanulmány szerint hatszor gyakrabban kapnak neuroleptikumokat, mint a demenciában nem szenvedők, halálozási arányuk pedig 1,6-1,7-szer magasabb.
   
A gyógyszerek hatása ugyanakkor nem bizonyított teljesen, ráadásul hosszú távú szedésük következményei sem világosak - fejtette ki Glaeske.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!