Púder Nélkül

2011.07.28. 07:25

Bajcsai Viki: a stílus maradandó

Bajcsai Viki (24) divattervező. Első kollekciója 2010 végére készült el. Hogy milyen kacskaringókkal jutott el álma megvalósításáig, hogy tud érvényesülni ez az ifjú hölgy, arról beszélgettünk.

Merklin Tímea

- Szombathelyre jártam a Művészeti Szakközépiskolába textil szakra. Majd felkerültem Budapestre, felvételiztem az Iparművészetire (most már MOME) többször is. Nem vettek fel, de már nem bánom! Magánúton, tervezőktől, festőktől tanultam, fejlődtem. Sok mindenbe belekóstoltam, de a ruhatervezésnél kötöttem ki. Persze azért ennél hosszabb a történet - tudjuk meg Bajcsai Vikitől.

- A képzőművészethez már kis koromban közel kerültem, mert édesanyám látott bennem kreativitást és mindig ez irányba terelgetett. A középiskola után dönteni kellett, hogy szakvizsga, vagy Budapest. Az utóbbit választottam a több lehetőség reményében. Jártam itt iskolába, magántanárokhoz, készültem az egyetemi felvételire. Nem vettek fel. Mindenesetre el kellett dönteni mit is szeretnék csinálni a jövőben. Annyi biztos volt, hogy iparművészet áll közel hozzám. Próbáltam a nyomott minta tervezést, a kalapkészítést, de nemrég kristályosodott csak ki, hogy a divattervezés az, amit a legjobban szeretek, szeretnék csinálni. Dolgoztam egy divattervező asszisztenseként másfél évig, majd elváltak útjaink. Még ez alatt a munka alatt készült el az első kollekcióm 2010 végén. Kitartással, küzdelemmel és sok-sok munkával, de megvalósult az Imogen. Innét számítom, hogy elkezdődött a folyamat, hogy divattervező legyek. -

 Számodra mit jelent a "divat"?

- A divat rettentő gyorsan változó dolog, valami amit már előre kitalálnak, és nagyon gyorsan el is tűnik. Számomra sosem volt fontos, inkább elkezdtem kialakítani a saját stílusomat. A középiskolában indult nálam ez a hosszú folyamat, sok bakival. Én, vagyis az Imogen nem az aktuális divatot követi. A stílus sokkal fontosabb szerintem, az maradandó dolog, illetve azon a tulajdonosa úgy formál, dolgozik, ahogy szeretne. Ha valaki a divatot követi, annak félévente le kellene cserélnie a fél ruhatárát. Az a nő, aki Imogent vásárol, visel, egy olyan ruhát kap, ami örök darab. Ez a nő határozott ízléssel bír, fontos számára a minőség, kísérletező. A klasszikus formák, darabok és az olykor merészebb, feltűnőbb megoldások harmóniában vannak. Az Imogen a mindennapok lezser eleganciáját képviseli, időt álló és kényelmes ruhákkal.

Bajcsai Viki idén nyáron már a harmadik kollekcióját készítette el 2010 november óta. A fotókon látja főleg a saját fejlődést, sokat tanul az előző kollekciókból, megtartja a bevált dolgokat, a rosszabbakat pedig hanyagolja, vagy átformálja. Most épp az őszi-téli kollekción dolgozik dolgozunk nagy erőkkel, talán szeptember elejére elkészül.
 

- Mit csinálsz, amikor nem "divat tervezel'"?

- Amikor nem divattervezek, dolgozom a boltunkban. Idén március végén nyitottuk meg a párommal Budapest belvárosában. Ez volt a nagy cél, miután a márka megszületett. Egy tervezőnek saját üzlet nélkül nagyon nehéz érvényesülnie, persze szerencsére egyre több, a miénkhez hasonló üzlet nyílik, így segítve a fiatal, feltörekvő generációt. Ez egy designer üzlet, ahol főként magyar tervezők termékeit árusítjuk. Már több, mint 25 tervező van jelen a boltban. A fő márkája azonban az Imogen. Egyre többen ismerik meg a boltot, már-már látni való számba is megy a maga kis stílusával, dizájnjával. Megcsodálják, dicsérik és szerencsére vásárolnak is, hiszen az árak is elfogadhatók, az atmoszféra is kellemes. Amikor pedig egyiket sem csinálom, próbálok kikapcsolódni. Erre nem sok idő jut, de próbálom változatossá tenni azt a kevés időt. Szerencsés vagyok, ami a hobbim, az a munkám is. Sosem unatkozom. Ráadásul mivel a párommal együtt dolgozom, sokat beszélünk a márkáról, a boltról, főleg mivel együtt izgulunk mindkettő sorsáért, és hogy jól csináljunk mindent.  -

Meg kellene tanulnom elvonatkoztatni, folyton jár az agyam, gondolkodok. De lehet, hogy ez így jó. Nagyon az elején tartok még, nem lehet lazítani túl sokat.
 
A MINŐSÉG KEDVELŐINEK

Bajcsai Viki szakmája szerint "divattervező", de az örök darabok híve, mivel a "divat" rettentő gyorsan változik. Ha valaki a divatot akarja követni, félévente le kell cserélnie a ruhatárát. Viki úgy véli az egyéni stílus kialakítása fontosabb, hiszen a stílus maga az ember .Az ő ideája az ízléses, minőséget kedvelő nő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!