Púder Nélkül

2011.08.18. 15:41

Bevallom, én ettem meg az egész tortát!

Az erre irányuló kutatások azt mutatják, sokkal jobban járunk, ha kimondjuk és megbeszéljük valakivel a problémáinkat, mintha magunkban tartva szorongunk miattuk.

Kiss Anna

James W. Pennebaker amerikai pszichológus kutatásainak központjában az írás és a beszéd gyógyító hatása áll. A szakember az úgynevezett „poligráf vallomás hatás” elméletében kifejti, bizonyított tény, hogy a bűncselekményt elkövetett személy a vallomás után megkönnyebbül. Ugyanez a hatás játszódik le a gyóntatófülkében. Valamint a kisgyerekeknél is meg- figyelhető, hogy gyakran inkább önként beismerik apróbb csínjeiket, s ezáltal a bennük lévő feszültség enyhül, felszabadultabbak lesznek. Ha valakivel meg tudjuk osztani a gondolatainkat, akkor mindjárt jobban érezzük magunkat, még akkor is, ha a probléma továbbra is fennáll. Ha nincs senki, aki meghallgatna minket, sokat segít a naplóírás. A versírás, a dal- és zenekomponálás, mind-mind olyan tevékenységek, amelyek segítenek abban, hogy „kívülre helyezzük” gondjainkat, s akkor már nem nyomnak belülről minket. Szóval, ha tehetjük, engedjük ki azt a bizonyos gőzt!

Szerző: Kiss Anna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!