2011.01.01. 10:55
Bőség-varázs lencsével
A bőség kapcsolódik a lencséhez. Aki az új évet köszöntendő lencsét főz, vagy salátát készít lencsecsírákból, bőség-varázslást csinál. Sokan nem szeretik a len- csefőzeléket az íze miatt. Nekik ajánljuk az újév első ételéhez (akár virslihez) a lencsecsírából készült salátát.
A fekete lencsét például úgy is hívják: „a vegetariánusok kaviárja”
. – A lencse jelentős keményítő és fehérjeforrás. Csírázáskor 40 százalék fehérjét, jelentős mennyiségű cinket, krómot, molibdént, kobaltot, rezet, vasat, foszfort, káliumot, B-vitaminokat, C-viamint tartalmaz – mondja az élettani hatásokról Demeter Judit egészségfejlesztő.
– Magas a rosttartalma, segíti a belek munkáját. A len csecsíra nagyon hasznos a bélflórának. Segíti a nyirokáramlást, jó a szívnek, vértisztító, hat az inzulintermelésre, cukorbetegek is fogyaszthatják. A szervezetben segíti a kollagéntermelést, bőrszépítő hatású.
Nyersen nagyon finom, pikáns ízű saláták készíthetőek belőle. Felhasználhatjuk még zöldséges ételekhez, ragukban, levesekben, krém-és csírapástétomként is. Alacsony hőfokon és nagyon rövid ideig hevített ételekhez ajánlható, hogy az értékes enzimek megmaradjanak. (Az enzimek 40 fok fölötti hőmérsékleten tönkremennek).