Púder Nélkül

2010.06.01. 14:34

Bridget Bradshow: Naplóírás

Női rovatot indít portálunk a mai nappal, a Rúzs névre keresztelt tematikus összeállításunk érdekessége, állandó szerzőnk Bridget Bradshow néven osztja meg gondolatait látogatóinkkal.

Pataki Brigitta

Vannak emberek, akik egy életet leélnek úgy, hogy nem hagyják el a naplóírást.

Pedig kislányos dolog: a rózsaszín, kulcsra zárható, filmbeli titkos napló.

Majd a csíkos füzet, amelyre Wham! és Duran Duran matricákat ragasztunk fel a Bravo-ból. Aztán jön a nagylányos - hippis, amikor ráfirkálsz minden jelet, szlogent, mint valami sztrájk: a kifinomult irodalom ellen!

Majd lecsillapodsz és visszamész: a kislánykorba. Rózsaszín és fehér, pink, vagy virágos, nagyméretű és egy mini, ami a táskádban is elfér: arra az esetre, ha netán fontos és az utókor számára felvésendő gondolatod támad. Perceken – mit perceken, szinte órán át! - válogatsz a füzetek sorában, majd mindhármat megveszed, ami aznap megtetszett. Nevet, sőt, máris feladatot adsz nekik, hogy ne érezd úgy, megint kiadtad a napi béred holmi kacatokért, és abban a naplóillatú levegőben, amikor hazaérsz és a párnáid közé ülsz, szépen, mint valami kincseket, elosztod őket: ebbe írom a csajos bulikat, ebbe Gergőről írok, a kis zöld virágosban pedig a poénokat gyűjtöm, hogy bármikor kicsaphassam az asztalra, amikor a lányokkal nosztalgiázunk négy koktél felett.

Időszakok: jellemeznek. Voltál kislány, voltál heavy. Hordtál masnit, majd bőrdzsekit: szegecsekkel, hosszú sállal – ami nemhogy nem takart be egy centi bőrt sem a nyakadon, de el is gáncsolt, ahogy szedted azokat a bőrcsizmás virgácsaidat.

Különféle karakterek. Különféle időszakok. Emberek és díszkíséret. Mind mást hozott ki belőled. Befolyásol és alakít: a nagybetűs élet: családod és barátaid, az élmények, a férfiak, leginkább ők!  Alakítják ízlésedet, a benned levő érzéseket, hogy olyan képet kapj a világról, melyben megtalálod magad - és megéled a legszebb perced, legmélyebb búd,

itt légy okos, nő, és leány, találj gyógyszert, találj vigaszt: „Hogy ne sírjak éjeken át, hogy lehetnék boldogabb?”
Mind megéltük, mind sírtunk már - „Hajaj, hányszor, kisbogaram!” – mondaná a nagymamám!

Mindeközben: végig írtam. Mindent, amit éreztem, mindent, amit megtanultam. Mint egy pszichológus saját célra, kezeltem: a gondokat. És most abba a kitüntető szerepbe kerülhettem, hogy Neked is írhatok. Dőlj hátra, olvasd hát nyugodtan, és mosolyogj, ha úgy érzed: ez valahol rólad is szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!