Púder Nélkül

2010.12.05. 13:55

Csodanövény: gyógyít, szépít az aloe vera

Több mint kétszáz hatóanyagával igazi csodanövénynek számít a liliomfélék családjába tartozó aloe vera. A teljes vitaminskála mellett enzimeket, ásványi anyagokat, aminosavakat tartalmaz.

Kiss Nikolett

Joghurt, arckrém, testápoló, sampon, üdítőital, tea - csak néhány dolog azok közül, amelyekben felhasználják a kaktuszhoz nagyon hasonló növényt. Az aloe vera igazi csodanövény, ráadásul egyáltalán nem elérhetetlen. Otthon is kiválóan termeszthető, rendkívül szapora, és saját tapasztalatból mondom: nem igényel különösen gondos ápolást, mondhatni szívós egy növény.

A nagyvilágban legalább 250-300 fajtája létezik, persze ezek közül csak néhány rendelkezik gyógyító hatással. Már hosszú évszázadokkal korábban felismerték csodás hatását, s nemcsak kozmetikai célokra, hanem sebgyógyításra is használták. 

A szakirodalom szerint az aloe fertőzésgátló, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, képes az emberi szövetek legmélyébe hatolni, serkenti a sejtnövekedést, tisztít, méregtelenít, erősíti az immunrendszert, idegnyugtató és fájdalomcsillapító hatású is. A növényből kivont friss gélt nyugodtan alkalmazhatjuk külsőleg: szabadítsuk meg héjától, vagy egyszerűen csak nyomjuk ki a levélből vizes gélt, s keverjük össze az arckrémünkkel, testápolónkkal. Nagyon jól nyugtatja, szépíti a bőrt, ideális akkor is, ha éppen pattanások rondítják a bőrt.

Táplálékkiegészítőként is gyakori, lehet kapni rengeteg fajta gélt vagy kapszulát is. Aloeitalt házilag is készíthetünk otthon, de ügyelni kell arra, hogy csak a tiszta gélt használjuk fel, mert a külső bőrszövet alatti sárgás, nyúlós aloe-latex hasmenést, görcsöt válthat ki. A levélből kivágott tiszta aloezselét mindenképpen hígítsuk,  turmixoljuk össze ásványvízzel (csapvíz nem jó), friss gyümölccsel vagy gyümölcslével, majd hagyjuk állni egy fél órát, amíg leülepszik. Hűtőben tartva néhány napig eláll és fogyasztható. Használjuk bátran a növényt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!