A Maldív-szigetek olyan, mint az álom: a cápák kijönnek a partig

2018.11.18. 07:00

Dr. Kiss Róbert Richárd világutazó extra esküvői helyszínekről és Afrikáról is mesélt

Három éve találkoztunk dr. Kiss Róbert Richárddal, akkor is, most is a TIT Hölgyklub meghívására érkezett. Interjúnkban a legutóbbi afrikai kalandjairól és a saját nászútjáról is kérdeztük, minthogy nemrégiben újranősült és gyermeke is született.

Merklin Tímea

Dr. Kiss Róbert Richárd és Kiss-Várhegyi Dóra az álomesküvőn Fotó: VN

A két hónapos baba már médiasztár, a fotósok kereszttüzében áll, Ricsi szerint nemcsak miatta, hanem azért is, mert a sajtót nagyon érdekli „a modell és világutazó kombó”. Felesége Kiss-Várhegyi Dóra, akivel sok szép órát éltek át a Maldív-szigeteken, ami a világ legszebb esküvői helyszíneinek egyike.

Dr. Kiss Róbert Richárd és Kiss-Várhegyi Dóra az álomesküvőn Fotó: VN

Ricsi többször járt ott azóta, hogy a 90-es évek elején újságírók először végigjárhatták ott a nemzetközi építkezéseket. Óriásit fejlődött a szigetcsoport, és nem nyelte el a tenger, ahogy akkor jósolták, igaz egy kicsit mindig kiharap a víz a szárazföldből, gátakkal próbálják védeni. Bérbe adja a kormányzat a szigeteket szállodáknak: egy sziget egy szálloda, és semmi egyéb nincs.

Ha nincs rossz idő, olyan a látvány, mint az álom: a pálmafák a víz fölé hajolnak, gyönyörű hófehér a homok, türkiz színű a tenger, 30 fokos a hőmérséklete, és a kiscápák kijönnek egészen a partig. Az újságíró és a párja voltak „esküvői cápaetetésen”, a nászútjukon ezt a programot választották. Béreltek egy csónakot, amit véletlenül ugyanekkor egy arab olajsejk is bérelt a párjával, így négyesben mentek. 50 millió forint értékű ruhában volt a sejk, vállig benyúlt a véres haldarabokat tartó hordóba, hogy éreztesse, a drága cucc nem számít, „buli” volt.

Ricsi felesége eleinte azt mondta, hogy nem megy be a vízbe, mert fél a cápáktól, de aztán elmúlt belőle a félelem, és együtt úszott velük…

Dr. Kiss Róbert Richárddal Szombathelyen találkoztunk Fotó: Szendi Péter

A világ legszebb esküvői helyszínei között hallottunk a jéghotelről Svédországban, a hókastélyról Finnországban, sláger Hawaii, tipikus esküvői célpont a Bahama-szigetek, Floridától dél-keletre, az Atlanti-óceánon, nászutas paradicsom Aruba szigete a Karib-térségben.

Ricsit Afrikáról is kérdeztük, mert az elmúlt időszakban többször volt kint, és komoly kalandokat élt át. A Magyar Orvosok Társaságával ment ki Malawiba , ahol tízezer emberre jut egy orvos, és az is sokszor ráolvasással gyógyít. Mikor megérkeztek a magyar önkéntes orvosok, odasereglett ezer ember a környékről, aki szeretett volna gyógyszert, kezelést, tanácsot, mert más lehetősége nem volt, sokszor az életben maradáshoz kellett, mondjuk a malária elleni orvosság.

Egy másik utazása úgy jött létre, hogy a Magyar Kereskedelmi Kulturális Központok Kulturális Hálózata és a Magyar Afrika Társaság javasolta: érdemes lenne magyar középiskolásokat – olyan youtubereket, akik népszerűek a közösségi médiában – kivinni egy afrikai településre, hogy próbálják ki, milyen egy ottani iskola.

Beíratták pár hétre a magyar gyerekeket Ugandában egy iskolába, erről készültek a beszámolók. A fiatalok eleinte nem hitték el, hogy Afrika egy olyan hely, ahol nem mondják, vigyázz itt krokodil van, és leharapja a lábad, hanem majd lefényképeznek, ha egy krokodil leharapta a lábad. Nincsenek biztonsági előírások, ez a szépsége, és ez a vadsága. Szép, mert szabadnak érzed magad, oda parkolsz, ahova akarsz, ott szállsz ki a terepjáróból, ahol akarsz, de állandóan figyelni kell, mi van körülötted.

Például előfordult, hogy két gyerek papucsban ment ki a szavannára, sétálgattak, és megcsípte őket a tűzhangya, üvöltöttek a fájdalomtól, mint a sakál. Egy kísérőjük elment a mosdóba, és mikor kijött, előtte állt egy víziló… A lényeg: Afrikában mások a szabályok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!