Púder Nélkül

2010.09.09. 06:53

Engedjünk a kísértésnek! A szőlő ügyel az egészségünkre

Egyes források szerint az sem lenne gond, ha napokon át csak szőlőt mellette persze némi gabonafélét fogyasztanánk, hiszen minden, a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyag megtalálható bennük. De mire is jó ez a zamatos, kívánatos gyümölcs?

Péter Gyöngyi

A napérlelte fürtök  szinte csábítják az embert, a  mosolygó, kerekded szemekből muszáj kóstolni. Nem csak ízletesek, de fogyasztásuk hasznunkra is válik, derült ki a Zala Megyei Kórház belgyógyászatának dietetikusa, Palotai Ágota szavaiból.

- Gyümölcsről van szó, tehát gazdag vitamin- és ásványianyag-forrásról - kezdte a szakember. - A szőlő polifenolokat tartalmaz, ezek közül pedig a szőlőhéjban, szőlőmagban lévő rezveratrol a legértékesebb, melynek kifejezetten érvédő hatása van, vagyis ügyel rá, hogy ne meszesedjenek el az erek. Közvetlenül a magból ezt ugyan nem igen tudja felvenni a szervezet, de számtalan kivonat, készítmény is létezik ma már. A vörös fajtákban egyébként, mint általában a piros bogyós gyümölcsökben, több a flavonid, mint a fehérekben. A szőlőben található antioxidáns megköti a szabadgyököket, ezzel csökkenti a rák kialakulásának lehetőségét. Szőlőcukrot tartalmaz, ez hamar felszívódik, a szervezet képes azonnal hasznosítani. Rosttartalma segíti az emésztést, pozitívan hat az anyagcserére, éppen ezért nem mindegy,  mikor és mennyit fogyasztunk belőle, hiszen az intenzív emésztési folyamat, illetve bélmozgás alkalom adtán kellemetlen lehet. Magas a víztartalma is.


Az értékes tápanyagokat akkor őrizhetjük meg teljesen, ha a szőlőt frissen, héjával, magjával együtt esszük. Természetesen, ha az utolsó pillanatban tesszük a gyümölcslevesbe a szemeket, nem veszítenek annyit polifenoltartalmukból, mintha hosszan párolnánk azokat. Az aszalt szőlő, a mazsola régóta kedvelt étek, de nyilván kevesebb a vitamin- és ásványianyag-tartalma.

-  Frissen és mértékkel a legideálisabb a szőlő fogyasztása. Saját gyümölcs, hazai vidéken terem, inkább efféléket kell magunkhoz vennünk, hiszen mégiscsak ezekhez alkalmazkodtunk az idők során, ezt tudja szervezetünk jól hasznosítani - folytatta Palotai Ágota. - A szőlő mellett együk a szintén mostanság érő almát, diót, de ott van még a paprika, a paradicsom is. A bennük található anyagok együttes hatása összeadódik és védi a szervezetet.

Míg például a magas koleszterinszintre, vérnyomásra vagy éppen a székrekedésre kifejezetten jó hatással van a szőlő, vannak betegségek, melyek esetén ellenjavalt. A cukorbetegeknek például le kell mondaniuk róla, mivel esetükben hirtelen vércukoremelkedést okoz. A héja, magja emésztőszervi problémák esetén, különösen akut stádiumban is gondot jelenthet, hiszen irritálhatja a beleket, megterheli a szervezetet.


Recept: gyümölcstorta, szőlővel

Hozzávalók: a tésztához: 4 tojás, 18 dkg cukor, 14 dkg liszt, 10 dkg olvasztott margarin. A tojásfehérjét habbá verjük, egyenként belekeverjük a négy tojássárgáját, a cukrot. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, hozzáadjuk a lisztet is, végül a megolvadt, de már nem meleg margarint. A masszát formába öntjük, sütjük. Tetejére pudingot főzünk, arra kerülnek a szőlőszemek, majd gyümölcskocsonyával vonjuk be.

További receptek a Zalai Hírlap konyhájában - Kattintson ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!