Púder Nélkül

2011.06.17. 13:20

Fokozottan vigyázzunk a bőrünkre nyáron!

A fényvédelem ma már nem holmi luxus vagy hóbort: egészségünk a tét, ezért az UV-sugárzás ellen hétköznap, munkába menet is védekezni kell, nem csak akkor, ha kirándulni, strandolni megyünk!

S. Töttő Rita

Egy átlagos, kicsit felhős nyári napon, fényvédő használata nélkül ma Székesfehérváron 15 perc alatt le lehet égni. Magyarország UV-térképén épp úgy figyelemmel lehet kísérni a sugárzás mértékét, mint a karórához hasonló mérőeszközökön, amelyek ma már szinte minden sportboltban kaphatóak. Nem kell feltétlenül érzékenynek lennünk a napra tehát ahhoz, hogy a leégés, a pigmentfoltképződés, a napallergia és a bőrrák veszélyeivel találjuk magunkat szemben. 
 
Épp ezért hétköznapokon épp úgy gondoskodnunk kell bőrünk és szemünk védelméről, mintha csak strandolni mennénk a vízpartra. Egy magára valamit is adó cég nem gyárt nappali arckrémeket fényvédő nélkül, ám érdemes megnézni, vajon az UV-A- és B-sugárzás ellen egyaránt véd-e az arckrémünk? A  legtöbb nappali kencében nagyon alacsony SPF (sun protector factor - napvédő faktor) található, amelynek hatása egy-két óra alatt elillan. Ezért ha reggel felkenjük a krémet, délben már nincs védelmünk!
 


Nyáron ebédidőben és munka után is érdemes pótolni a fényvédelmet, akkor is, ha magasabb faktorszámú fényvédőt használunk, mert a hatóanyagok órák alatt lebomlanak a bőrben. Az a krém, amelyre ráírták, hogy fotostabil, kicsit hosszabb ideig véd.
 
Kevesen tudják, hogy vannak külön kémiai és fizikai fényvédőt tartalmazó krémek. A legtöbb arcápoló termékben kémiai fényvédő van, amely azonban csak a bőrre kenés után fél órával fejti ki hatását, addig nem szabad napra menni! A cink-oxidot vagy titánium-oxidot tartalmazó krémek viszont azonnal pajzsként védik a bőrt, az apró szemcsék ugyanis szinte elfedik a sugárzás elől a kényes területeket. Épp ezért olyan fehéresek, ám a jobb termékek esetében sem ettől, sem a zsírosodástól nem kell tartani. Érdemes fizikai fényszűrős terméket használni, mert annak anyagai nem bomlanak le a bőrben. A zsíros, pattanásos bőrűek számára épp úgy találtunk terméket a piacon, mint a rozáceára, pirosodásra hajlamos bőrre, de öregedésgátló, DNS-védő, pigmentfolt-halványító és hidratáló krémeket is kipróbáltunk. Nincs univerzálisan, mindenki számára jó termék, a saját bőrén kell mindenkinek megtapasztalnia, melyik válik be.
 
Nagyon sokat segíthet a fényvédelemben és ráadásul öltöztet is a nyári kalap és a sildes sapka. Minél nagyobb a karimája, annál többet takar. Csodás, nőies szalmakalapok kaphatók mindenhol, legyünk bátrak, és tegyünk fel egyet, ha a városban sétálunk! Kapható hófehér és fekete is, csillogó és virágmintás, masnis és klasszikus változat, mindenki megtalálhatja a neki tetsző darabot. A sportosabbak fejtető nélküli napellenzőt viseljenek, amely szintén mindenféle színben kapható.
 
Strandoláskor minden körülmények között használjunk valamilyen fényvédő krémet, az egyszerű napolaj ma már nem elegendő. Pancsolás vagy sportolás után újra kell kenni a krémet, amelyből nem elég néhány pötty, egy testre minimum két nagykanálnyit el kell használni ahhoz, hogy a feltüntetett fényvédelem működjön. Kevesen tudják, hogy árnyékban épp úgy hat az UV-sugárzás, mint a napon! Ezért aki a fa lombjai alatt, fedett teraszon hűsöl fényvédelem nélkül, ne csodálkozzon, ha a bőre megsínyli.
A szakemberek elárulták: a napkárosodásokat a bőr nem feledi, hanem az évek során összeadódnak. Egy évtized elteltével pedig kellemetlen tünetek jelentkezhetnek: a bőr hirtelen és egészségtelenül megöregedik, de a rák is felütheti a fejét! Ne gondoljuk, hogy velünk ez nem történhet meg...

Melyik krémet válassza?

A 15-ös fényvédő faktor 80 százalékban szűri ki a káros sugarakat, a 40-es SPF pedig  96 százalékban. Az e fölötti faktorok pedig már csak 1-2 százalékkal tudnak többet, viszont egyik sem képes százszázalékos védelmet biztosítani. Mindegyikből sokat kell felvinni!

A melegben is kell hidratálni a bőrünket

Teljesen mindegy, hogy milyen a bőrtípusunk, illetve, hogy éppen milyen hónapot írunk, a testünket az évszaknak megfelelően kell ápolnunk.  Legyen fehér, száraz, kreol, zsíros vagy akár érett bőrtípusunk, a meleg hónapokhoz mindegyiknek igazodnia kell. Mindenki tud a nap káros sugarairól, ám ennek ellenére csak kevesen tudnak neki ellenállni. Egyszerűbb elébe menni a dolognak és megfelelően hidratálni, miközben védjük bőrünket az UV-sugaraktól. Használjunk naponta fényvédőfaktorral ellátott arckrémet, hetente pedig nedvességpótló pakolásokat, géleket.
Sokan gondolják úgy, csak télen szükséges hidratálni, de ez nem így van. A bőr is veszít nedvességtartalmából, amit folyamatosan pótolni kell. A napozásnál kevesebb dolog veszi igénybe ennyire a bőrünket. Utána intenzív hidratálás szükséges. Használjunk panthenol, aloe vera tartalmú géleket, melyek nyugtatják bőrünket, és állaguk miatt könnyebben felszívódnak. Ezek a testápolót is kiválthatják a kánikulában.  


Szerző: S. Töttő Rita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!