minden, ami nő

2017.11.11. 11:30

Forradalmi, fájdalommentes módszer körömgomba ellen

Már elérhető az az új lézeres technológia, amely a leghatékonyabban távolítja el a körömgombát. Utánajártunk, hogyan zajlik a kezelés.

Pusztai Krisztina

Míg az ecsetelők 20, a gyógyszeres kúra 50 százalékos javulást, addig a új lézeres eljárás 80-90 százalékos sikert eredményez. A beavatkozás biztonságos és nem jár kellemetlenséggel Fotó: Unger Tamás

A körömgomba az egyik leggyakoribb gombás megbetegedés, amely a köröm megvastagodásával, elsárgulásával, morzsalékossá válásával jár együtt.

Míg az ecsetelők 20, a gyógyszeres kúra 50 százalékos javulást, addig a új lézeres eljárás 80-90 százalékos sikert eredményez. A beavatkozás biztonságos és nem jár kellemetlenséggel Fotó: Unger Tamás

Amennyiben nem kezelik, könnyen átterjedhet a bőrre, és akár a köröm teljes elvesztéséhez vezethet. Mivel intim téma, nem szívesen beszélnek róla az érintettek, és sokan csak közvetlenül a nyár előtt kezdenek el foglalkozni a problémával, amikor már a nyakukon a szandálszezon. Azonban a körömgomba eltávolítása hosszabb folyamat, így érdemes már az őszi-téli hónapokban elkezdeni a kezelést, ráadásul minél tovább halogatjuk, annál előrehaladottabb lesz a betegség. Házi módszerekkel, különböző ecsetelőkkel, gyógyszeres kezeléssel is lehet próbálkozni, ám ezek nem olyan hatékonyak, mint az új keletű, amerikai fejlesztésű lézeres technológiák. A kúra során egy speciális, nagy energiájú lézer fényével, sérülés és fájdalom okozása nélkül kezelik a gombás körmöt. A beavatkozás nagyon biztonságos. B. Kovács Viktória sok olyan vendégnek segített ezzel a módszerrel, akik már mindent kipróbáltak, és utolsó esélyként fordultak hozzá. – Míg az ecsetelők 20 százalékos javulást, az erős, gyógyszeres kúra 50 százalékos sikert, az általam alkalmazott lézeres eljárás 80-90 százalékos javulást eredményez – emeli ki.

- Hogy meddig tart a kezelés, az attól is függ, milyen stádiumban kezdődik meg. Egy korai stádiumban kezelt körömgomba 3-4 hónap alatt teljesen gyógyítható. Természetesen előrehaladottabb állapot esetén hosszabb is lehet a gyógyulási folyamat – hangsúlyozza, majd folytatja: – A gyógyító eljárás állapotfelméréssel kezdődik. Egészségügyi tesztet végzünk, mert több kizáró tényezője is lehet a lézeres terápiának, például súlyos cukorbetegség, epilepszia, vérzékenység, vagy ha valaki olyan gyógyszert szed rendszeresen, amelyben fényérzékenységet okozó elem is van. Nem ajánlott kiskorúaknak, terheseknek, szoptató anyukáknak.

Az állapotfelmérés után fotó készül a körömről, ezt havonta megismételik, hogy nyomon követhető legyen, hol tart a gyógyulás folyamata. Maga a kezelés fájdalommal nem jár, maximum enyhe hőérzetről számolnak be a vendégek. A lézer átjut a felszínen, bejut a körömbe, nem roncsolja a szöveteket, de elégeti a gombát. Nincs felépülési idő, a vendégnek arra kell figyelnie, hogy aznap ne érje víz a kezelt felületet.

- A kúrába beletartozik a cipő ultrahangos sterilizálása, mert ha a láb fertőzött, a cipő is az – mondja a szakember. Nagyon fontos, ha meggyógyul a köröm, utána is lehet járni közösségi helyekre, csak be kell tartani a higiéniai előírásokat, vagyis fürdőzés után fertőtleníteni kell a lábat.

- A visszajelzések pozitívak, nagyon meg vannak elégedve vendégeink a technológiával.

És ha már lézeres kezelés: ezek a csúcstechnológiák képesek már a tetoválás eltüntetésére is. – Aki szeretne megválni régi sminktetoválásától vagy tetoválásától, most érdemes cselekednie. Ennek is ősszel, télen van a szezonja, mert nyáron a napfény miatt nem lehet. Ez úgy történik, hogy a lézer behatol a bőr alá, „szétrobbantja” a festéket, amely aztán bekerül a véráramlatba, a test feldolgozza, majd a felső hámrétegben lekopik. Ebben az esetben is több alkalomra van szükség – a sminktetoválásokhoz általában kettő-háromra, a tetoválásokhoz nyolc-tízre – ez függ attól is, hogy milyen típusú, milyen színű és mikori a festék, illetve mekkora a tetoválás, és milyen mélységbe juttatták be a festéket. A két kezelés között legalább hat hétnek el kell telnie, mert a szervezetnek időre van szüksége, hogy feldolgozza a festék-anyagot. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a régi eljárással ellentétben ez nem jár heggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!