Púder Nélkül

2011.04.05. 05:57

Ha tavasz, akkor allergia

A hosszú téli hónapok után már mindenki nagy örömmel várja a melegedést, a napfényt, és bátran lélegzik fel: végre tavasz! Vagyis csak lélegeznének fel, hiszen sokan az allergia okozta orrdugulás miatt kevésbé élvezik a virágok édes illatát.

Zsankó Veronika

Az allergia a szervezet immunrendszerének kóros reagálása az általában ártalmatlan anyagokra, ezeket az anyagokat nevezzük allergéneknek. Az allergének előfordulhatnak levegőben, ételben, de még a megérintett tárgyakon is. Az allergia ezenkívül egyes betegségek, például asztma vagy ekcéma kiváltója is lehet. Ilyenkor tavasszal a levegőben szálló pollenek – fű-, fa és egyéb gyompollenek – okozhatják a legtöbb problémát az arra érzékenyek számára, de a jó idő közeledtével az egyre nagyobb számban megjelenő rovarok csípése is allergiás reakciókat válthat ki. Az allergia tünetei attól függően alakulnak ki, hogy az allergén a szervezet mely részével érintkezett. Így a szénanátha szem- és orrtüneteket, többek között orrfolyást, szemviszketést, könnyezést, torokirritációt, orrdugulást válthat ki. Bőrrel való találkozás esetén bőrvörösség, hámlás, viszketés alakulhat ki, főként azokon a pontokon, ahol a bőr és az allergén érintkezett. Rovarcsípéssel szembeni túlérzékenység esetén pedig csalánkiütés – viszkető hólyagok, bőrvörösödés – jelentkezhet.

Mi a megoldás? Vannak kifejezetten allergia elleni gyógyszerek, készítmények. Az egész éven át tartó allergiás nátha és a szénanátha kezelésére orrcseppet és orrspray-t ajánlanak, míg a pollenidényben kialakuló súlyos kötőhártya- gyulladásra szemcseppet. A bőrkiütéseknél krémek, kenőcsök nyújtanak enyhülést, míg az asztmánál inhalációs szteroidot alkalmaznak. Érdemes a természet patikájából meríteni, a fokhagymakapszula és a csalántea segíthet a tünetek kezelésében. 

Szerző: Zsankó Veronika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!