Púder Nélkül

2014.04.19. 08:51

Így készítsünk egyszerűen nagyszerű húsvéti tojás díszeket

Közeleg a húsvét, de ne gondoljuk azt, hogy késő már a tojás díszek elkészítéséhez. Az alábbiakban három nagyszerű ötletet mutatunk be Önöknek, melyekkel egyszerűen varázsolhatják különlegessé a lakást. Kikapcsolódásnak sem utolsó a kreatív és divatos díszek elkészítése!

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András


Újrahasznosítás

A húsvét előtti sütés-főzésből jó elmenteni a feltört tojások héját, hiszen ezekek (is) kiválóan használhatók az ünnepi díszítéshez. A fotón látható egyszerű mintákhoz ezen kívül sem kell sok minden; ha pedig az ember korábban már készített például adventi koszorút, őszi ajtódíszt vagy bármi hasonlót, akkor az akkori maradék felhasználásával, vagy újrahasznosítással egyszerűen és olcsón kivitelezheti a nyuszi-várót.

 

 

Hozzávalók:

- fél tojáshéjak
- száraz oázis (hobby boltban, virág boltban kapható)
- némi ragasztó
- száraz virág, művirág, műmoha (ebből színeset is be lehet szeretni), termények, kagylók, gombák vagy bármi, amit érdekesnek találunk díszítéshez (szintén a fenti két boltból beszerezhetők, esetleg a szekrény tetejére rejtett  adventi koszorúból  is csíphetünk le egy-két jobb ”elemet”)

A tojásokat kimossuk, megszárítjuk, a szélét kézzel egyenletesre cakkozzuk. Az oázisból késsel a héjba illő darabokat vágunk, egy kis ragasztóval (mi például decoupage ragasztóval dolgoztunk) megkenjük a tojás belsejét, majd beletesszük az oázis darabot. Néhány perc száradás után pedig ízlés szerint díszíthető: óvatosan szúrjuk bele az oázisba a kiválasztott elemet - ügyeljünk arra, hogy a vége ne legyen túl hosszú - kis mohával kibéleljük, ez nemcsak mutatós, de eltűnteti az esetleg kikandikáló oázist is. 

Nálunk született néhány tavaszi virágos tojáskosár (a művirág egy korábbi vásárlás maradéka volt, illetve a már említett adventi koszorúról fejtettünk le némi anyagot). Kedvencünk, a ”gombás tojás” kalaposát pedig egy hobby boltban találtuk.

Mindezt tojásfára akasztható változatban is készíthetjük, nem kell más, csak némi szatén vagy ajándék csomagoló  szalag, amiből két egyforma darabot egymást keresztezve felragasztunk a tojásokra és a tetején megcsomózzuk.

Flitteres csodatojás

Óvodai húsvéti délutánon lestük el ennek az igazán látványos, ám viszonylag egyszerűen elkészíthető, flitterekkel és gyöngyökkel díszített hungarocell tojásnak a készítését. 
A  flittereket és gyöngyöket egy-egy gombostű segítségével szúrjuk rá a hungarocell tojásra a kívánt mintában. Egyszerre flittert és gyöngyöt is használhatunk: először a gyöngyöt tegyük a gombostűre, aztán a flittert, így a gyöngy lesz felül.
Színesre festett hungarocell tojásokat is használhatunk. Ha tojásfára szánjuk a díszeket, akkor a tetejére szaténszalagot szúrjunk kis hurokban, szintén gombostűvel. Egy-egy masni is kerülhet a tojások tetejére. A szaténszalagot a tojás felületének díszítésére is használhatjuk: függőlegesen és vízszintesen körbefuttathatjuk a tojáson, gombostűvel rögzítve.

Szülői felügyelettel akár a nagycsoportosok is el tudják készíteni, akik rendkívül élvezik azt, hogy kiválaszthatják, milyen színű flittereket és gyöngyöket szúrjanak fel a tojásra, és milyen mintában - képzeletüknek semmi sem szabhat határt. Az anyukáknak azt ajánljuk, hogy  a tojás teljes felületét borítsák be alulról felfelé haladva az egymással harmonizáló flitterekkel, ami ugyan némi türelmet kíván, de a csillogó végeredmény igazán tetszetős, megéri a fáradozást. Képünkön egy zöld kör-flitterekkel és rózsaszín virágos flitterekkel tűzdelt tojás látható, valamint egy anyuka a kisgyermeke jelét, a szőlőt álmodta meg a harmadik tojás mintájául.


Hozzávalók:

- hungarocell tojások (több méretben, hobby boltokban kapható)
- 1 nagyobb doboz, rövidebb fajta gombostű
- több csomag flitter (közepükön lyukasak, kör, virág és még számtalan mintában szintén hobby boltokban kapható)
- gyöngyök (olyan gyöngyöt válasszunk, aminek a lyuka kisebb, mint a gombostű feje, hogy ne csússzon le róla)
- szatén szalag (a díszítéshez és a tojásfára akasztáshoz)


"Foltos" tojás

A foltokkal díszített, vagyis patchwork tojás már a gyakorlottabbaknak ajánlott. Szintén hungarocell tojások díszítése oldható meg különböző, apró mintájú, színes textilekkel. A hungarocell tojásokba késsel vájt mélyedésekbe a kés tompa élével kell a méretre szabott anyagdarabkákat beletűrni. A kézügyesség nem árt.



Hozzávalók:

 - hungarocell tojás (különböző méretben kapható, sima felületű tojásokat vegyünk, lehetőleg olyat, amelynek az alján és a tetején a negyedek, vagy hatodok be vannak jelölve)
- textil (Az otthon fellehető kisebb anyagmaradékok tökéletesen megfelelnek. A legjobb a vékony vászon anyag.)
- olló
- tapétavágó kés és vékony pengéjű, éles kés
- pár gombostű a díszítés rögzítéséhez
- tetszés szerint szalagok, zsinórok, gyöngyök (feldobják a tojásokat, sőt, praktikusak a  hibák eltakarásához is)
-ragasztó (amely nem oldja a hungarocellt)

A tojásokat hosszában osszuk fel páros számú gerezdre (általában 4 vagy 6). Mintát is vághatunk a tojásokba, képünkön egy tulipános példa látható. Foltvarró könyvekből remek ötleteket meríthetünk, ha el szeretnénk térni az egyszerűbb felosztásoktól.

Először rajzoljuk fel a mintát a hungarocell tojásra. A minta vonalait  a késsel vágjuk be 5-10 milliméter mélyen. Az anyagokat a mintának megfelelő formában vágjuk ki - 6-10 milliméterrel legyenek nagyobbak a mintarésznél. Ezután fektessük rá a mintarészekre az anyagot, majd tűrjük be az anyag széleit a vágatokba a kés tompa végével. A felesleges csúcsokat le lehet vágni, ha a minta a helyére került, majd a még kilógó részeket a késsel beleigazítani a résekbe. Ezután lehet a szaténszalagokat, zsinórokat a vájatokra ragasztani, hogy elfedjék azokat. Gombostűvel is rögzíthetjük a szalagok végeit, ahogyan a tetszés szerint felhelyezett gyöngyöket is.


Örömteli munkát és kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!