Púder Nélkül

2010.11.23. 08:46

Így számítsd ki a testtömegindexed!

Sokan gondolják magukról, nem megfelelő a testsúlyuk, kevesebbnek vagy többnek vélik, mint amennyi a magasságuk alapján elvárható lenne. Most kiszámolhatják.

Horváth Viktória

A tükör és a személyi mérleg sokszor csalóka, ezért a táplálkozással és dietetikával foglalkozó szakemberek más, megbízhatóbb módszert alkalmaznak, ha arra kíváncsiak, veszélyben van-e valakinek az egészsége. A testtömegindex mérésével ugyanis hamar kideríthető az igazság.

A testtömegindex vagy ritkább elnevezéssel Queteletindex (angolul body mass index, rövidítve BMI) egy statisztikai mérőszám, mely az egyén testmagasságát és -tömegét veti össze. Kiszámítása során a kilogrammban megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével. Vagyis egy 165 centiméter magas 50 kilogrammos nő esetében úgy kapjuk meg a BMI-indexet, ha az 50-et elosztjuk az 1,65 négyzetével. Az eredmény 18, amely egyébként a normális súly alsó határa.

Ez a számítás bárkire alkalmazható, férfiakra és nőkre is, ám a sportolók esetében a számok csalósak lehetnek, hiszen az átlagosnál nagyobb izommal rendelkeznek. 18 és 25 közötti BMI-index esetén normális a testsúlyunk, 18 alatt soványságról, 16 alatt pedig kóros soványságról beszélünk. 165 centiméteres alanyunknál ez alig 43 kg-os testsúlyt jelent. 25 felett már mindenképpen túlsúlyról beszélhetünk, amely 40 fölött válik a legnagyobb fokú, úgynevezett 3. típusú súlyos elhízássá. Ez például azt jelenti, hogy az előbb említett 165 cm-es ember 108 kg-ra hízik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!