Púder Nélkül

2011.05.25. 05:49

Jótékony antioxidánsok

Ahogy a rozsda tulajdonképpen „megeszi” a fémet, öregíti és használhatatlanná teszi, hasonlóképpen oxidálja szervezetünket a szabad gyök. Érdemes tudni, hogy a szervezetünkben természetes módon is képződő, de a környezeti ártalmak és a helytelen életmód következtében felszaporodó szabad gyökök megkötésére az antioxidánsok alkalmasak.

Szabados Judit

Nemcsak a toxinhatások, a dohányzás, az UV- és ionizáló sugárzások, de a műtétek, az anyagcsere-betegségek, sőt, a pszichés stressz is oxidatív szabad gyök képzéséhez vezet. A szabad gyökök károsító hatásai pedig több betegségben kimutathatóak, szerepet játszanak többek között a sejtek öregedési folyamataiban, a bőrgyógyászati és szív-érrendszeri betegségekben, valamint a daganatos megbetegedések kockázatát is növelik.

A védelmi rendszerünk működéséhez szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz megfelelő táplálkozással juthatunk hozzá. A legfontosabb gyökfogók a C- és az E-vitamin, a bétakarotin, valamint a szelén. Segítségünkre lesznek még a cink, a réz, a bioflavonoidok is. A legjobb hatást természetesen akkor érik el, ha együttesen kerülnek a szervezetbe, hiszen egymás jótékony hatását erősítik. A flavonoidok a C-vitamin, az Evitamin a szelén, a C-vitamin pedig az elhasználódott E-vitamin és a szelén regenerációját segítik.

C-vitamin szinte minden gyümölcsben és zöldségben megtalálható, a zöldpaprika, a paradicsom, a burgonya, a fejes saláta és a káposztafélék, valamint a friss gyümölcsök, elsősorban az áfonya, a ribizli, a vadrózsa termése, a csipkebogyó, a narancs, a citrom, a grépfrút bővelkedik C-vitaminban.

Ami az E-vitamint illeti, a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények, a hús, a máj és a tojás tartalmazzák a legtöbbet. A legjelentősebb flavonoidforrások pedig a bogyós gyümölcsök, a citrusfélék, a hagymafélék, a zöldtea és a vörösbor.
A vitaminok a flavonoidokkal együtt végzik az antioxidáns vegyületek regenerálását, vagyis – ha nem akarjuk megjegyezni az egész listát – csak emlékezzünk arra, bármit is eszünk, egy pohár vörösbor biztosan jól jön mellé.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!