Púder Nélkül

2010.09.23. 12:22

Készítsünk borfürdőt, szőlős arcpakolást otthon!

Veszprém - A szőlő nemcsak ízletes gyümölcs, mert a kozmetikában, a szépségiparban és a gyógyászatban is fel- és kihasználják jótékony hatását.

B. Virág Rita

Egyes vidékeken népszokás, hogy a menyasszony az esküvő előtt borban mosakszik meg. Szintén a néphagyományból tudjuk, hogy a francia hölgyek a szőlő levét csöpögtették az arcukra, s ma is gyakori, hogy a kozmetikai ipar használja a szőlőt és magát a bort is. De miért pont borban fürödtek, vagy miért a kifacsart szőlő levét használták a bőrápolásra?

A szőlő alkotóelemei hatékonyan segítik az egészséges és fiatal bőr megőrzését - kezdte Börötzffy Eszter kozmetikus. - Tele van E-vitaminnal, ami nagymértékben csökkentheti a ráncképződésért felelős szabad gyökök romboló hatását. Védi a sejteket, javítja az erek állapotát, csökkenti a szívinfarktus és a visszértágulatok kialakulásának esélyét. A felsorolásból is látszik, hogy igen sok jótékony tulajdonsággal bír, amit természetesen nemcsak a kozmetikai és a szépségipar, hanem a gyógyászat is igyekszik kihasználni - összegzett a szakember.

A kozmetikai iparban leginkább a kék vagy vörös szőlőt használják, mert ezekben találhatók meg olyan anyagok, mint például az elasztin, a kollagén, a hyaluronsav, amelyek selymessé teszik a bőrt, valamint fiatalítják, tonizálják, feszesítik és eltüntetik az apró ráncokat.

Természetesen az arc- és testápoló készítményeken kívül saját magunk is készíthetünk szőlőből készült frissítő pakolást bőrünkre. Ehhez egy fürt szőlőt szemezzünk le, majd szitán törjük át, s a kapott gyümölcshúst vigyük fel az arcra, a dekoltázsra és a nyakra. Tizenöt-húsz percig érdemes a bőrünkön hagyni, hogy kifejtse a hatását.

Egyre több helyen kínálnak már borfürdőt is, ilyenkor elsősorban a gyümölcs antioxidáns hatását érezhetjük magunkon. A borban eltöltött fél órácska után bőrünk bársonyosabbá, hidratáltabbá válik. Házilag is készíthetünk ilyet: a fürdővízhez tegyünk egy deci fahéjjal, szegfűszeggel és naranccsal ízesített forralt vörösbort.

Ínyenceknek ajánlott a kényeztető szőlőhéjmasszázs. A kék szőlő héjában található a legtöbb flavonid, az ebből készített masszázskrémekkel és -olajokkal átgyúrt test izmai fellazulnak, megszabadíthatjuk a méreganyagoktól, sima és fiatalos lesz. A hatást fokozandó a masszázskrémet dúsítják gyakran a szőlőmag olajával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!