Púder Nélkül

2010.11.19. 06:43

Kihívás visszatérni a gyedről a munkába - egy anyuka tapasztalatai

Karrier vagy gyermekvállalás? Kevés fontosabb kérdés vetődik fel egy nő életében, mint ez. A pályakezdés nehézségeit a szülés utáni visszatérés kihívásai tetézik.

Miskei Anita

A húszas, harmincas éveiben járó fiatal nők többsége újra és újra kihívásokkal szembesül. Előbb a pályakezdők nehézségeit élik át, majd a családalapítás iránti vágy, s a gyermekvállalás lehetősége foglalkoztatja legtöbbjüket. Mind a korai, mind pedig a késői szülés okozhat problémákkal együtt. Ha eldönti egy nő, hogy egy ideig csak az anyaszerepnek szenteli  az életét, mikor is tegye? Húszas évei elején, rögtön a tanulás befejeztével, vagy harmincas éveinek elején, amikor már bizonyos szintre eljutott? Mi a jobb? Ha bele se kezd a karrierépítésbe, vagy félbeszakítja azt? Vannak persze olyan szakmák, ahol a rezidensi idő, kötelező gyakorlati idő miatt nem marad más hátra, mint kitolni a gyerekvállalást.  Egyben azonban szinte minden édesanya egyetért, visszatérni a munkaerő, a munka világába, ez az igazi kihívás. Hiszen a gyesről, gyedről visszatérők sok esetben az elutasítással szembesülnek.

Szkok Andrea éppen egy hete adott életet második gyermekének.
- Nagy kompromisszumra van szükség mindkét fél, azaz a munkáltató, s a munkaadó részéről is - osztotta meg velünk véleményét.  - Bence fiam ma már hatéves, nagycsoportos óvodás. Sokat segít nekünk, amire bizony szükség is van, hiszen a hét végén jöttünk haza Tündével a kórházból - mesélte Andrea. Az apró, rózsaszín csöppség ma még mit sem sejt abból, hogy édesanyja akkor is dolgozik, amikor ő békésen szundikál. Az energikus fiatal nő elárulta, hogy a terhesség ideje alatt végig dolgozott. - Veszprémben egy nagyvállalatnál vagyok stratégiai beszerző. Október végéig ingáztam Pátka és Veszprém között nap mint nap. Csupán az utolsó két hetet töltöttem itthon, ám munkával. Szerencsésnek tartom magam, mert főnököm megértő, és sikerült egy számomra előnyös megoldást találni, így meg tudom tartani állásomat. Ehhez azonban bizony áldozatokat kell hoznunk. Fiam négy hónapos volt, amikor részmunkaidőben ismét dolgozni kezdtem. Tünde baba nyolc-kilenc hónapos lesz, amikor ismét munkába állok. A megállapodás szerint heti két alkalommal Veszprémben leszek, amíg a hét többi napján itthon dolgozom. Megbecsülnek a munkahelyemen, mégsem  eshetek ki két-három évre. Erre az időre  talán már alkalmaznának helyettem valakit. S hiába foglalkoztatnák az új kollégát határozott időre, ez olyan hosszú idő, ami alatt bizony bárki  jól bedolgozhatja magát - mondta Andrea. Hozzátette, azokon a napokon, amelyeket távol tölt otthonától, a nagyszülők állnak majd helyt. Ami nehéz ugyan, de jó is, mert céltudatos, energikus nőként családja mellett a munkahelyén is szeretne megfelelni.

Kell a felzárkózás

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Női klubjában a gyesről, gyedről visszatérő édesanyáknak is tartott már foglalkozást. Visszatérni a munka világába nehéz, hiszen az otthon eltöltött idő alatt másként élnek, öltözködnek, viselkednek a kismamák. Két-három év alatt sokat változik a világ, felgyorsul, fejlődik, az édesanya  szakmai ismeretei pedig lehet, hogy elavulttá, kevéssé válnak. Így nem csupán a munkaadó, de az ismét dolgozni akaró felzárkózása is szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!