2011.12.13. 06:00
Kincset ér az avokádó
Az avokádót már az inkák is ismerték és afrodiziákumnak tartották, azték neve, „ahuacacuahat”, ami herefát jelent.
Érdekes szerzet az avokádó, gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben. Sajnos, Magyarországon nem őshonos a babérfélék családjába tartozó, fán termő gyümölcs, Európába a 16. században hozták be a spanyol hódítók. Az avokádó igazi kincs, hiszen telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint, káliumot, foszfort, vasat, nátriumot, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz. Kitűnő antioxidáns. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra. Nemcsak elfogyasztva hasznos, de magas olajtartalma miatt kiváló bőrápoló szer a kiszáradt, érzékeny bőrre.
Vásárláskor érdemes megtapogatni a gyümölcsöt, fontos, hogy megfelelően érettet vegyünk, aminek a húsa kenhető, az avokadót ugyanis általában nyersen fogyasztják. Pirítós kenyéren a legfinomabb, kevés citromlével, fokhagymával és sóval ízesítve, de ismert még saláta hozzávalójaként és tonhallal keverve. Véralvadásgátlót szedőknek nem javasolják az avokádó fogyasztását, mert csökkentheti a gyógyszer hatékonyságát.
Szerző: Kiss Anna