Púder Nélkül

2011.03.28. 06:57

Kinesis: változatos edzés falra szerelt csövek közt

Az ülőmunka megviseli az ember szervezetét, akik íróasztal mellett dolgoznak, azok számára a fájó derék, hát, nyak nem ismeretlen. A Kinesis nekik is segíthet, ahogy a profi sportolóknak is.

Péter Gyöngyi


Az ülőmunkát végzők, a gerincbántalmaktól, hátfájdalmaktól szenvendők is alkalmazhatják a módszert, ugyanakkor azok is kiváló „partnerre” találnak benne, akik például jelentős túlsúllyal rendelkeznek és életmódváltásra készülnek. Számukra ugyanis nem ajánlottak ugyanazok a mozgásformák, melyeket a rendszeresen sportolók űznek, hiszen sok más mellett az ízületeiket is tönkretehetnék. Ezzel a rendszerrel azonban olyan egyénre szabott feladatsort állíthatnak össze, mely nem terheli túl a fogyni vágyókat, ugyanakkor jó alapot biztosít arra az időszakra is, amikor már jó néhány kilogrammal könnyebben érkeznek az edzőterembe, említette a tréner.

– Olyan edzést biztosít, melyre más gépek nem alkalmasak. Lágy, mégis erőteljes feladatok jellemzőek rá – folytatta Gáspár László. A rendszer négy különböző irányba mozgatható ellenállásra épül, ezeket Alfának, Bétának, Gammának, valamint Deltának nevezték el a rendszer megalkotói. A titulusok is jelzik, a Kinesis célja az, hogy visszataláljon az ember a természetességhez. A módszer az erő, az állóképesség, a hajlékonyság és a mozgáskoordináció fejlesztésére egyaránt kiváló, ugyanakkor alakformáló, de segít a légzés és a mozgás összehangolásában, illetve javítja a testtartást is. A gyakorlatok három dimenziós térben végezhetőek, és mivel változatosak a feladatsorok, az intenzitástól függően a tréning lehet zsírégető vagy éppen nyugtató hatású. Az, aki a Kinesist választja, tréningezhet egyedül is –  feltéve, ha már egy hozzértő edzőtől elsajátította az alapvető tudnivalókat –, de azok számára szintén ideális ez a mozgásforma, akik inkább társaságban „szenvednek” meg a fittségért.
– Egy kis csoportos, 3–6 fő részvételével zajló foglalkozásnak is megvan a maga hangulata, bensőséges, mégsem egyhangú. Éppen ezért ideális a Kinesis akár munkatársaknak is, akik hasonló problémákkal küszködnek: tökéletes a munka utáni levezetésre – sorolta a szakember.

Ha valaki síelni készül, annak nem árt, ha a szezon kezdete előtt átmozgatja az izmait, ahogy annak számára sem hátrány a ráhangolódás, aki a téli hónapokban pihent és csak a tavasz eljövetelével merészkedik a futópályára.

– Mivel a Kinesissel szinte minden mozgás lemodellezhető, kiváló kiegészítő edzésnek is. Karbantartja az izmokat, így a balettől az úszáson, a golfon át az atlétikáig mindenki élvezheti az előnyeit, legyen akár amatőr vagy profi.

PROFIKNAK IS SEGÍT

Gáspár László az XXL Finess – Wellness Központ egyik vezetője, trénere. Középiskolai testnevelő tanári diplomáját 1991-ben szerezte a Testnevelési Egyetemen, emellett testépítő erőemelő edzői, személyi edzői és táplálkozási tanácsadói képesítést is magáénak tudhat. Tanára az IWI Európa Oktatási Központnak. 2002-ben edzőként részese lehetett a ZTE FC labdarúgócsapat első bajnoki címének, tavaly pedig a ZTE KK kosárlabdacsapat bajnoki címének is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!