Púder Nélkül

2011.09.06. 07:02

Követi a hűtési fázisokat az intelligens matrica

Minden háziasszony tisztában van azzal az alapszabállyal, hogy a kiolvadt mélyhűtött élelmiszereket nem szabad újrafagyasztani, mert veszélyesek lehetnek az egészségünkre. Létezik azonban már egy olyan megoldás, amely pontos információkkal szolgál a mélyhűtött élelmiszerek biztonságáról.

Osváth Sarolta

Nemrég kifejlesztettek egy olyan intelligens matricát, amely a gyártástól az elfogyasztásig követi az élelmiszer hűtési fázisait, így a vásárló a jelölésre pillantva azonnal meggyőződhet arról, hogy megfelelő módon fagyasztották és tárolták-e az ételt addig a pillanatig, amíg az a konyhai mélyhűtőbe nem került.

A kis matrica a hőmérséklettől függően változtatja a színét: minél sötétebb, annál pontosabban tartották be a hűtési, mélyhűtési előírásokat. A hőmérsékletérzékelő festékkel nyomtatott hőmérő szimbólumot a termék saját címkéjére ragasztják vagy közvetlenül a csomagolásra. Az intelligens matricát ultraviola fénnyel aktiválják, amely pillanattól kezdve az indikátor pontosan ellenőrzi a hűtési, mélyhűtési láncot.

Fagyasztott állapotban, illetve tartományban a hőmérő mélykék marad egészen addig, amíg a hőmérséklet mínusz 18 fok alatt van. Ha a hőmérő közepe nem világosabb, mint a referenciaszínként szolgáló körvonala, akkor a termék nem olvadt ki azelőtt, mielőtt a mélyhűtőnkbe, majd a konyhaasztalunkra kerülhetett volna. Ugyanakkor a csomagoláson megadott fogyaszthatósági időtartam is érvényes marad. Az idő múlásával ugyanis a kis hőmérő is kivilágosodik. 

Szerző: Osváth Sarolta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!