Púder Nélkül

2011.10.16. 05:26

Kung-fuval edz a balerina

Nagykanizsa – Lelkiismeret- furdalás nélkül kijelenthető, a 28 éves Pulai Viktória balettművész maximalista. A hölgy ugyan nem tagja egy társulatnak sem, az ő hivatása a tanítás, amiben mindig százszázalékos teljesítményt nyújt, hisz 150 tanítvány figyeli minden rezdülését.

Benedek Bálint

– Gyermekkoromban édesapám nemes egyszerűséggel csak versenylónak becézett – mondta Viktória. – Kitűnő tanuló voltam, mellette egyetlen torna, aerobik és rocky edzést sem hagytam ki. Ha kellett, lázas betegen hajtottam, hiszen céljaim voltak.

A tánc szeretete miatt magától értetődő volt, hogy a 14 éves kislány művészeti pályára készül. A szülők pontosan tudták, hogy Viktóriának küldetése van, ezért kissé féltve, de elengedték a pécsi művészeti szakközépiskolába.


– Kemény évek következtek, a balett elsajátítása vérverejtékes munka – folytatta Pulai Viktória. – Sokszor eltörött a mécses, s ha néha úgy is éreztem, hogy nem bírom tovább a kiképzést, az osztály, mint egy nagy család, óvott, védelmezett. Az öt év alatt a balettmesterünk, Rónay Márta a műfaj klasszikus elemein túl a modern mozgást is megtaníttatta velünk, s a színpadi tánc és a színészet alapjaiba is betekintést nyerhettünk.

A legnehezebb feladat a helyes testtartás rögzítése volt, s a növendékek ekkor sajátítják el a speciális balett spicc cipő viselését, amiben számtalanszor lábujjhegyre állva kell végigtáncolniuk egy-egy darabot.

– Sokszor úgy éreztem leszakadnak a körmeim, a cipő vízhólyagosra és véresre törte a lábfejemet, míg a vádlimban olyan izomláz volt, mintha egy maratont futottam volna – mesélte Viktória. – Megérte szenvedni, ugyanis az érettségi előtti évben a fellépésekkel bejártuk szinte egész Európát, az önbizalmunknak használtak az elismerő tapsok.

Ezután már senki sem csodálkozott azon, hogy Viktóriát elsőre felvették a budapesti Magyar Táncművészeti Főiskolára, ahol újdonságot csak a balett elméleti órák és a pedagógia elsajátítása jelentette. Közben a jobb állóképesség javítása érdekében beiratkozott kung-fu edzésekre is. Ugyan a kemény kínai harcművészet nem éppen a nőies mozdulatokról ismert, Viktória úgy véli, a felkészülés szempontjából elengedhetetlen.

– Még a diploma előtt lehetett szakosodni, én a pécsi társulat helyett a tanítást választottam – tette hozzá Viktória. – Ez a hivatásom, a gyerekeken kívül felnőtteket is oktatok a Farkas Ferenc művészeti iskola balett-tanáraként, ezenkívül besegítek édesanyámnak a Swans balett-, és tánciskolában. A tanítványaim egyöntetű véleménye szerint szigorú és következetes tanár vagyok, de ez a műfaj megköveteli a határozottságot.


Szerző: Benedek Bálint

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!