2011.12.23. 12:07
Lakodalom, salátával
Aki jövőre tervezi az esküvőjét, már most készülődik, s azon gondolkodik, mit tegyen a vendégek asztalára. A hagyományos menük mellett újdonságok közül is választhatnak.
Minden nő álma, hogy az esküvője tökéletes legyen. Ennek egyik alapköve a finom menü, ugyanis nem csak a férfiak, de bizony a násznép szívéhez is a gyomrán keresztül vezet az út.
- Nincs különbség téli és nyári esküvők között, mivel szinte csak nyári esküvők vannak - mondta Boda János vállalkozó, aki vendéglátós pályafutása során alaposan kitapasztalta a leendő párok, az örömanyák, örömapák kívánságait. - Régebben a szüret után, a disznóvágások idején tartották a legtöbb lakodalmat, manapság márciustól szeptemberig van a dömping. Más lett a világ, falun talán egy-két helyen vannak nagy esküvők, de ott is elég kevés. A pénzhiány, a válság is közrejátszik a szervezésben. Volt olyan megrendelőm, aki előttem hívta a rokonokat, jöjjenek, küldi értük a buszt, csak legyenek ott a fiatalok boldogságának napján. Nem kell ajándék, csak jöjjenek!
Az esküvőn felszolgált ételek közt még ma is klasszikus viszont a tyúkhúsleves - néha a raguleves -, előételnek hortobágyi palacsintát kérnek a családok, s maradt a pörkölt galuskával. Viszont ami negyven-ötven évvel ezelőtt igazán klasszikus lakodalmi ételnek számított, a paprikás csirke manapság nincs a menüben. Körülbelül tizenöt-húsz éve szinte mindenki leszokott erről a fogásról. A rántott hús - a lapos hús - továbbra is megmaradt, csirkéből a mellet, a töltött csirkét kérik - a nyeles húst, a dobverőt, combot rántva. Viszont nagyon sokan kérnek sajtos, brokkolis, gombás ételeket, párolt zöldségeket, megmaradt a burgonya, a rizs köretnek, ugyanakkor a görög saláta egyre népszerűbb a rendeléseknél.
Az éjféli evészethez kérnek az ünneplők fasírozottat, de néhányan még gombócos töltött káposztát is.
- Azt régebben azért szerették, mert ha maradt belőle, eltették, másnap is elfogyott, csomagolták. A külföld is beköszönt, készíttetnek hidegtálakat, azokat is kipróbálják.
Boda János elmondta, érdekes, számára nem kedvelt újdonság, hogy külön-külön asztaloknál ülnek a vendégek.
- Amikor egy nagy, közös asztalnál ültek, szaporodott a szeretet, így meg elkülönülnek, kis csoportokra oszlanak, ahelyett, hogy együtt örülnének a házasulandók boldogságának.
Az elkülönülésen nem segít, a hangulaton alig javít valamit a desszert, az édesség, a menyasszonyi torta. Manapság ritkaság, hogy hajnalig tart egy-egy esküvő.
- Régebben egybecsaptuk a két napot, volt, hogy másnap este együtt vacsorázott a násznép. Bírtuk, szerettük.