Púder Nélkül

2011.12.23. 12:07

Lakodalom, salátával

Aki jövőre tervezi az esküvőjét, már most készülődik, s azon gondolkodik, mit tegyen a vendégek asztalára. A hagyományos menük mellett újdonságok közül is választhatnak.

Kovalcsik Katalin

Minden nő álma, hogy az esküvője tökéletes legyen. Ennek egyik alapköve a finom menü, ugyanis nem csak a férfiak, de bizony a násznép szívéhez is a gyomrán keresztül vezet az út.

- Nincs különbség téli és nyári esküvők között, mivel szinte csak nyári esküvők vannak - mondta  Boda János vállalkozó,  aki vendéglátós pályafutása során alaposan kitapasztalta a leendő párok, az örömanyák, örömapák kívánságait. - Régebben a szüret után, a  disznóvágások idején tartották a legtöbb lakodalmat, manapság márciustól szeptemberig van a dömping.  Más lett a világ,  falun talán  egy-két helyen vannak nagy esküvők, de ott is elég kevés. A pénzhiány, a válság is közrejátszik a szervezésben. Volt olyan megrendelőm, aki előttem hívta a rokonokat, jöjjenek, küldi értük a buszt, csak legyenek ott a fiatalok boldogságának napján. Nem kell ajándék, csak jöjjenek!



Az esküvőn felszolgált ételek közt még ma is klasszikus viszont a tyúkhúsleves - néha a raguleves -,  előételnek hortobágyi palacsintát kérnek a családok, s maradt a pörkölt galuskával. Viszont ami  negyven-ötven évvel ezelőtt igazán klasszikus lakodalmi ételnek számított, a paprikás csirke  manapság  nincs a menüben.  Körülbelül tizenöt-húsz éve  szinte mindenki leszokott erről a fogásról. A rántott hús  - a lapos hús -  továbbra is megmaradt, csirkéből a mellet, a töltött csirkét kérik - a nyeles húst, a dobverőt, combot rántva. Viszont nagyon sokan kérnek sajtos, brokkolis, gombás ételeket, párolt zöldségeket,  megmaradt a burgonya, a rizs köretnek, ugyanakkor  a görög saláta egyre népszerűbb a rendeléseknél.

Az éjféli evészethez kérnek az ünneplők  fasírozottat, de néhányan még  gombócos töltött káposztát is.
- Azt régebben azért szerették, mert ha maradt belőle, eltették, másnap is elfogyott, csomagolták.  A külföld is beköszönt, készíttetnek hidegtálakat, azokat is kipróbálják.

 Boda János elmondta,  érdekes,  számára nem  kedvelt  újdonság, hogy külön-külön asztaloknál  ülnek a vendégek.
- Amikor egy nagy, közös  asztalnál ültek, szaporodott a szeretet, így meg elkülönülnek,  kis csoportokra  oszlanak, ahelyett, hogy együtt örülnének a házasulandók boldogságának.

Az elkülönülésen nem segít, a hangulaton alig javít valamit  a  desszert, az édesség,  a menyasszonyi torta. Manapság ritkaság, hogy hajnalig tart egy-egy esküvő.
- Régebben egybecsaptuk a két napot, volt, hogy másnap este együtt vacsorázott a násznép. Bírtuk, szerettük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!