Púder Nélkül

2011.12.09. 16:26

Lázár F. Katalin arról, hogy lehet kemény küzdelmekben emberként élni

Lázár F. Katalin (56) bölcsődei gondozó könyvet írt arról, hogy a hit, a lélek szabadsága miként ad erőt ahhoz, hogy az ember az életéből mégiscsak a legjobbat hozza ki.

Merklin Tímea

Egy nagyon nehéz sorsról olvashatunk a könyvben - egy bántalmazott gyerekkortól az álmok valóra váltásáig, majd zuhanás, törés, és újraépítkezés és mégis: a szeretet és tiszteletadás könyve ez; mélységes tisztelgés az élet előtt.

- Nevelőanyám volt. A fizikai bántalmazást idővel felváltotta a lelki terror, amit még sokkal nehezebb volt elviselni. Fájt, amikor rossz volt, de engem mindig az vezetett, milyen nem akarok lenni. Az adott erőt, hogy túléljem. 17 éves koromban tudtam kilépni belőle. Gyerekkoromtól működött bennem a vágy a szépre, a jóra. Mint amikor élsz a borzalmak szigetén, és várod, hogy jöjjön a hajó - meséli Lázár F. Katalin. - Nagyon sok tudatosság volt bennem, kerestem a megoldásokat, a helyeket, ahol majd kiteljesedhet az életem. Biztonságos, kiegyensúlyozott családot akartam, megbízható, szeretetteljes férjet, aki nemcsak engem, hanem a gyermekeinket is szeretni fogja.

Lázár F. Katalin húszéves volt, amikor a vágyott férfit megtalálta, negyven, amikor elvesztette. Három gyermekük született. A legnagyobb, Kata ma 35 éves, az Esőemberke Alapítvány által működtetett Holnap Házában él önálló életet Gyöngyöshermánban. Xénia 32 éves, férjével két gyermeket nevel, Gergő 29 éves, párjával most várják első babájukat.

- Az a húsz év, amit a férjemmel éltem, az olyan volt, amilyet akartam. Lehetett volna több időnk is. Vele szerettem volna megöregedni. Hétköznapi asszonyi élet volt, sokat voltam egyedül a gyerekekkel, átéltem sok félelmet, aggodalmat, de meg tudtam találni a boldog perceket. Nem akarom túlmisztifikálni azt a húsz évet, de olyan éles váltás volt a férjem elvesztése, hogy más fénybe kerültek a halála előtti dolgok.

Katalinnal arról is  beszélgetünk, milyen  különleges dolog az írás maga, milyen átélést, látást jelent; számára  csodálatos utazást volt a múltba, és onnan eljött általa a jelenig. Az igazi küzdelem a férj halála utáni időszakban mutatkozik meg. Ez a könyv üzenete: amíg az ember boldog miliőben él, könnyű boldognak lenni. De az mutatja meg, hogy milyen vagy valójában, amikor iszonyatos küzdelemben kell embernek megmaradni.

Szerző: Merklin Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!