Púder Nélkül

2015.02.08. 20:10

Családi kikapcsolódás a csecsemőúszás, amelynél nem igazán találni cukibbat

A csecsemőúszás egyre népszerűbb, sokan családi programként élik meg, ráadásul jót is tesz a kicsinek. Endrődy Krisztián színész először gyakorlatozott a vízben négy hónapos kisfiával, Misivel, aki látszólag nagyon élvezte a lubickolást.

Szendi Péter

Az uszodában a vasárnap délelőtt részben a kisbabákról szól. Ilyenkor egymás után több foglalkozást is tartanak, amelynek köszönhetően a csecsemők közelebbi kapcsolatba kerülhetnek a vízzel. Önmagában is tündéri volt az esemény, még úgyis, hogy nem izgulhattam végig a medencében a gyermekemmel vagy a medence szélén fényképezővel a kezemben – mint a legtöbb, vízből kirekesztett családtag. A legtöbben egész családostul vettek részt az úszáson: sok anyukával az apuka is eljött. Sőt, szokatlan módon most inkább az apukáké volt a főszerep, hiszen a legtöbb esetben ők mentek be a vízbe a kicsikkel. Az apróságok véleménye pedig egyértelmű volt: a víz csapkodása és a rötyögés szerint semmi gond nincs azzal, ha benyelnek egy kis vizet.

A vasárnapi foglalkozáson találkoztunk egy színészpárral is: Alberti Zsófival és Endrődy Krisztiánnal, valamint a család legifjabb tagjával, Misivel. A négy hónapos nagyfiú végül apukájával dolgozta végig a kicsivel több mint félórás foglalkozást. Alberti Zsófi elmondta, hogy már nagyon régen el akartak jönni a csecsemőúszásra, de eddig mindig közbeszólt egy megfázás vagy egyéb más dolog.

– Féléves kor előtt még állítólag megvan a kicsiknél a búvárreflex, és erre nagyon kíváncsiak vagyunk. Szeretnénk, hogy a kisbabánk minél előbb megbarátkozzon a vízzel. Először vagyunk itt, úgyhogy izgulunk egy kicsit, hogy mennyire fogja Misi élvezni az úszást. De vannak barátnőim, akik már voltak itt a gyermekükkel, úgyhogy felkészítettek rá, hogy mit kell hozni, és mikor tudom megetetni a kicsit. Azt hallottuk, hogy a mozgásfejlődés szempontjából is jót tesz az úszás, a kisfiunk pedig egy kicsit dundi, így tényleg nem árt egy kis mozgás. Ez talán jó mód lesz arra, hogy aktívabb legyen, mert egy kissé lusta a bébi – mondta el a színésznő.

A tíz hónapos, állandóan mosolygó Veres Marci apukájával, Sándorral, az egyéves Vass Flóra pedig édesanyjával, Horváth Laurával merészkedett be a vízbe. Fotó: Szendi Péter

Körülbelül 40-50 család jár Szombathelyen csecsemő-úszásra. Általában tíz csecsemő vesz részt egy foglalkozáson, ez hivatalos előírás. Érdemes azonban időben odaérni az uszodába, ugyanis előjegyzés híján az érkezési sorrend a döntő. Aki pedig lecsúszik az első alkalomról, annak várnia kell a következőre. Farkas Veronika oktató szerint nagy az igény a foglalkozásra, de néha nem valós dolgok terjednek el a babúszásról.

– Akik eljönnek egy alkalommal hozzám, úgy érzem, hogy pozitív élménnyel lesznek gazdagabbak. A baba-úszás szakemberek felügyelete mellett működő játékos gyakorlatokkal, mondókákkal és énekekkel színezett foglalkozás. A csecsemők természetes közege a víz, megfelelő minőségű és hőfokú vízben pedig meg is nyugszanak – mondta el Farkas Veronika.

Bokorné Varga Nóra szerint kislánya, az öt hónapos Lili nagyon szereti a vizet, otthon is imád fürdeni.

– Úgy gondoltuk, hogy ez egy jó alkalom lesz arra, hogy kiélje magát a nagyobb vízben. Hétköznap nem igazán járunk el foglalkozásokra, itt viszont kispajtások között van. Mindig jól elfárad, így ilyenkor otthon jókat alszik. Ráadásul fejleszti a készségeit és az egyensúlyát is, úgyhogy mindent megér nekünk ez a foglalkozás – tette hozzá az anyuka.

Pozitív hatásai ellenére sokan tiltakoznak a csecsemőúszás ellen, mivel szerintük feleslegesen terheli a baba szervezetét, magas a fertőzések kockázata és sietteti a fejlődés szakaszait. A tévhitekkel szemben azonban a legtöbb szülő, akivel beszélhettem az úszásról, egytől-egyig azonos véleménnyel volt: jót tesz a gyermeknek, mert sok készséget javít.

A kisbabákat a harmadik havi védőoltást követően lehet csecsemőúszásra vinni, az újszülöttek immunrendszere ugyanis még nem elég erős, illetve a foglalkozások is megterhelőek lennének a számukra. Az úszás előtt azonban érdemes a gyermekorvos vagy a védőnő véleményét is kikérni a fürdőzéssel kapcsolatban, hiszen hasznos tanácsokkal szolgálhatnak, és felhívhatják a figyelmet az esetleges veszélyekre is. A baba-úszást hasznos továbbá a gyermek féléves kora előtt elkezdeni, mert ilyenkor még rendelkezik az úgynevezett búvárreflexszel, amely megkönnyíti a víz alatti úszást.

Endrődy Krisztián színész négy hónapos kisfiával, Misivel először vett részt a csecsemőúszáson. Fotó: Szendi Péter

Farkas Veronika tíz éve kezdett el csecsemőúszásokat tartani. Elmondása szerint a babaúszás általános célja a speciális motorikus fejlesztés és a szociális viselkedés javítása.

– A nevével ellentétben nem az úszásoktatáson van a hangsúly, hanem a testi-lelki fejlesztésen. Megerősödik a kicsi légzőszerve, a szíve, az immunrendszere, fokozódik a vérkeringése, és edződik az apró teste. A foglalkozás fejleszti továbbá a reakciókészséget, a mozgáskoordinációt, és stabilabbá teszi az idegrendszert is. A babaúszás segítségével megelőzhető a nagyobb gyerekeknél oly sokszor megfigyelhető tartáshibák kialakulása. A lelki oldalát nézve a babaúszás és az abban helyet kapó ölelések, mosoly, a sok-sok dicséret, és az egymásra figyelés segít a családi kötődések elmélyítésében, közelebb hozza egymáshoz a szülőt és gyermekét. Az asztmás gyerekekre is jótékony hatással van, hisz a víz alatt végzett gyakorlatok növelik a tüdőkapacitást – mondta el.

Farkas Veronika hozzátette, hogy a gyermek egyensúlyérzéke könnyedén fejlődhet a majdnem súlytalan állapotban.

– Mivel a baba fejlődésének e szakaszában a szárazföldön még nem képes a gravitáció ellenében ilyen jól mozogni, ezért a víz ideális közeg számára. A foglalkozásnak köszönhetően pedig mélyebben és nyugodtabban alszanak a kicsik.

Kovács-Smíro Lilla és Kovács Gábor hatodik alkalommal hozták el a hat hónapos Kendét a csecsemőúszásra, aki már nem fél a víztől.

– Most már nagyon aktív a kisfiunk, a fürdetés is könnyebben megy otthon. Járunk gyógytornára, ott is mondták, hogy mennyire jót tesz az úszás a kisbabáknak – mondta el Kovács-Smíro Lilla.

Kürti Gergely a medence széléről figyelte kislányát, Annát.

– Négy hónapja járunk a csecsemő-úszásra, amint betöltötte Anna a harmadik hónapot, máris hoztuk. Eddig mindig az anyukájával ment be a vízbe, én majd akkor veszem ki a részem, ha már nagyobb lesz a kislányom. Anna egyébként imádja a vizet, a korához képest pedig az egyensúlyérzéke nagyon jó. Ha kinőjük majd a csecsemőúszást, akkor biztosan beiratkozunk majd a családi úszásra is, ahova másfél éves korától vihetjük majd. Babaúszásra ugyanis körülbelül egyéves korig lehet járni, másfél éves korban viszont már el lehet kezdeni a családi úszást is, amely időben is tovább tart, és a gyakorlatok is komolyabbak kicsit – mondta el Kürti Gergely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!