Púder Nélkül

2011.08.23. 13:53

Mérgező anyagok 14 világmárka öltözékeiben

Az élőlények szaporodási szerveinek károsítására alkalmas mérgező vegyi anyagok nyomait találták tizennégy világmárka öltözékeiben - közölte kedden Pekingben a Greenpeace. A nemzetközi környezetvédelmi szervezet által felsorolt márkák között van az Adidas, az Uniqlo, a Calvin Klein, a Li Ning, a H&M, az Abercrombie&Fitch, a Lacoste, a Conserve és a Ralph Lauren.

MTI

A Greenpeace 18 országban vásárolta meg e cégek – egyebek között Kínában, Vietnámban, Malajziában és a Fülöp-szigeteken gyártott - öltözékeit, majd a textileket elemzésnek vetették alá.
   
"A minták kétharmadában találtak nonilfenol-etoxilátot (NPE) – mondta el pekingi sajtótájékoztatóján Li Ji-fang (Li Yifang), a Dirty Laundry 2 (Piszkos mosoda) című jelentést ismertetve.
   
Az nonilfenol-etoxilát számos ipari folyamatban, valamint a természetes és szintetikus textilanyagok előállításában használt tisztítószer. A csatornába öntve igen mérgező nonilfenol-vegyületre bomlik fel.
   
"A nonilfenol hormonális zavarokat okoz" – mutatott rá Li, hozzátéve, hogy megfertőzheti az élelmiszerláncot is, ha élő szervezetekben gyűlik fel, veszélyeztetve a termékenységüket, a reprodukciós láncukat és a növekedésüket.
   
"Ez nem csupán a fejlődő országok problémája – fejtette ki Li Ji-fang. Tekintettel arra, hogy a ruhanemű mosásakor a maradék NPE felszabadul, a szer olyan országokba is beférkőzik, ahol egyébként tilos az alkalmazása.
   
A Greenpeace a múlt hónapban tette közzé Dirty Laundry című jelentését, amely szerint a nagy textilmárkák beszállítói vegyi hulladékaikkal egyes kínai folyók vizét szennyezik.
   
A jelentés megjelenése után a Puma és a Nike vállalta, hogy 2020-ig minden mérgező terméket eltávolít a gyártási folyamatából. Az Adidas viszont csak egy homályos közleményre szorítkozott, és nem vállalt semmilyen kötelezettséget – mondta el Li Ji-fang.

Forrás: MTI/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!