Púder Nélkül

2011.03.10. 16:29

Mi állhat a fejfájás hátterében?

A fejfájás sokak mindennapjait keseríti meg. Erőssége az időjárás változás megérzésétől az egészen súlyos, rohamokban jelentkező fájdalomig terjedhet.

Matolcsi Renáta

- Az új kutatási eredmények abba az irányba mutatnak, hogy nem a problémát, hanem az azt kiváltó okokat kell a gondolkodás középpontjába helyezni – mondja dr. Bodnár Eszter belgyógyász szakorvos, aki az USA-ban, a buffaloi Dent Neurológiai Intézetben sajátította el a fejfájás kezelésének egyik speciális módszerét.

Az emberek 10-12 százaléka szenved valamilyen típusú fejfájástól, többen, mint asztmától, vagy cukorbetegségtől. Ez az adat sokkoló, különösen, ha arra gondolunk, hogy a rendszeres fejfájás nem csupán egy kis kellemetlenség, kihathat a munkahelyi teljesítményre, a családi kapcsolatokra, az életminőségre, gyakran elronthat egy-egy családi nyaralást is. A fejfájás kezelésével kapcsolatban sokáig uralkodott az a nézet, hogy különböző szervi elváltozásokat kerestek, így belgyógyászati, teljes neurológiai kivizsgálást, sőt CT és MRI vizsgálatot írtak elő. Az esetek többségében azonban az összes negatív lelet ellenére is fájt a páciens feje, ezért fordult a tudományos érdeklődés az új lehetőségek felkutatása felé. A fejfájást közel 200 különböző dolog okozhatja, egy embernél egyszerre akár három-négy tényező is állhat a háttérben. Ha csak a fájdalomra koncentrálunk, nem leszünk sikeresek abban, hogy hosszú távú megoldást kínáljunk a pácienseinknek.


A doktornő elmondta, a fejfájás lehet migrén típusú, tenziós vagy a rendkívül súlyos cluster fejfájás, amiről kevesen tudják, hogy a legerősebb fájdalom, amit ember érezhet. De ezen kategóriákon belül minden fejfájás egyedi, amely speciális diagnosztikai és kezelési módot igényel. A részletes kikérdezés alapján lehet látni, hogy milyen kezelési terápiára és életmódbeli változásra van szüksége a páciensnek. A terápia során két fő feladat van: a megelőzés és a rohamkezelés.

- A részletes interjú után felállított kórkép alapján meghatározható, hogy milyen személyre szabott terápiára van szükség a páciensnél. Célunk, hogy a fejfájást megelőzzük, valamint a rohamok számát, erősségét és időtartamát csökkentsük. A megelőzés és rohamkezelés ma már jól beállított, hatékony gyógyszerekkel megoldható, de a terápiának karöltve kell járnia az életmódbeli változásokkal is – tette hozzá. 
 
Szerző: Matolcsi Renáta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!