Púder Nélkül

2010.10.12. 07:17

Mindennapi tejünk

A Föld népességének 44 százaléka iszik naponta tejet, a következő évtizedekben még ennél is magasabb lesz a tejfogyaszók aránya – derült ki egy a világ száz országában készült felmérésből. Hazánkban a tejfogyasztás növekedése elsősorban demográfia okok miatt várhatóan elmarad a világ átlagától.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A tej egyre nélkülözhetetlenebb szerepet játszik az emberiség egészséges élelmiszerekkel való ellátásában – mondta el Posztós Zsuzsanna, a felmérést készíttetőTetra Pak marketing vezetője. Magas és optimális kalcium, fehérje, foszfor valamint A-, D-, E-, B1-, B6-, B9-, B12 és C vitamin tartalma miattma már minden korosztály számára az egészséges táplálkozás része. Az utóbbi időben a Föld lakosságának tejfogyasztása évente mintegy 2,4 százalékkal nő, ez azt jelenti, hogy 2013-ra minden eddiginél többet, várhatóan 213 milliárd liternyit iszunk majd meg. A demográfiai prognózisok szerint 2050-re mintegy három milliárd fővel nő majd a népesség, ezen belül megkétszereződik a 60 év felettiek aránya és megháromszorozódik, 1,15 milliárd főre bővül középosztály, amely egyre jobb anyagi körülmények között él. Várhatóan a jelenleginél kétszer annyian, mintegy hat milliárdan élnek majd a városokban.
- A kutatók szerint a népességrobbanás  alapján globálisan számítani kell a tej iránti kereslet bővülésére, Magyarországon viszont a nemzetközi tendenciákkal nagyjából megegyező demográfiai folyamatok ellenére nem várható jelentős fogyasztás-bővülés - hangsúlyozta  a szakember.

Bár a ma Magyarországon egy főre jutó évi 68,9literes tejfogyasztás messze meghaladja a legdinamikusabb növekedést felmutató Kína 19 literes és India 43 literes  átlagát, a következő húsz-harminc évben már nem tudjuk megtartani előkelő helyezésünket - hangsúlyozta  Posztós Zsuzsanna.
- Emögött egyrészt az elöregedés áll, hiszen a a 60 év feletti magyar népesség jelenlegi 16,4 százalékos aránya az össznépességen belül 2050-re 29,4 százalékra nő. Nálunk azonban az idősebb korosztály vásárlóereje várhatóan nem nő majd olyan mértékben, mint a fejlődő országokban. A másik ok a fiatal korosztály létszámának csökkenése, ami nemcsak hazánkra, hanem a világ fejlett országaira, Európára is jellemző. A következő 50 évben a 20 év alattiak létszáma jóval kisebb lesz a jelenleginél, akár a felére is apadhat. Ennek következtében a népességen belüli jelenlegi 26 százalékról 15–17 százalékra csökkenhet arányuk, ami megmutatkozik majd a hazai tejfogyasztás csökkenésében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!