Púder Nélkül

2013.03.06. 20:05

Mindig az „élő-világ” érdekelte

A gyógyítás és az anyaság köré szerveződik Zuborné V. Gabriella élete, aki szülésfelkészítéssel foglalkozik; számos segítő szakma elsajátítása után az antropozófus orvoslás felé fordult.

Merklin Tímea

Gabi számára már gyermekkorában fontos volt, hogy másoknak segítsen, amint mondja, az élő-lények, az élő-világ érdekelte. Gyógytornász lett, majd mentálhigiénés szakot végzett másoddiplomás képzésben. Hosszú évek óta szülésfelkészítéssel foglalkozik az Unicornis Egészségforrás Alapítvány égisze alatt tanít várandós és intim tornát, relaxációt, megmutatja milyen gyakorlatok és légzéstechnikák könnyíthetik meg a vajúdást és a szülést, miben segíthetnek a szülőszobán az apukák. Az anyaságban szerzett tapasztalatai nagy személyességgel hitelesítik azt a tudást, amit át szeretne adni. Két császármetszés után a harmadik gyermekét háborítatlan szüléssel hozta a világra. A család a negyedik gyermekkel lett teljes: Zsófi 21, Kata 18, Sára 12, Dávid 5 éves. A gyerekek a Waldorf óvodába, iskolába jártak, ahol férjével alapító szülők voltak. Ott találkoztak először az antropozófiával, ott hallottak először a biodinamikus mezőgazdaságról, az organikus építészetről (amelynek jellegzetes alakja Makovecz Imre), az antropozófus orvoslásról.

- 2006-ban végeztem el a Pressel masszázsképzést, ami az antropozófus orvoslás egyik masszázskezelése. Gyógytornászként addigra már több masszázsterápiát ismertem, de ilyen elementáris testi-lelki hatású kezeléssel még nem találkoztam. Ez a masszázs nem az izmokon dolgozik. A burkoló, takargató, simogató mozdulatok az érintés, a biztonság, a melegség iránti igényünket elégítik ki, csökkentik a feszültséget, harmonizálják a testi-lelki folyamatokat. Belső áramlások jönnek létre, amely tisztító hatással van a lélekre is, felébreszti az Én-erőket, amelyek révén könnyebb megállni az élet viharaiban. Az Én-erőnek köszönhető, ha valaki ki tud állni magáért, tudja viselni a stresszt, kevésbé billen ki az egyensúlyából. Kiáll magáért az is, aki üvöltöz, de azt nem az Én-erő működteti, hanem az indulatai. Aki az Én-erő birtokában van, higgadtan, megfelelően (bölcsen) reagál úgy, hogy később sem bánja meg, önmaga tud maradni. Megdöbbentett, mekkora gyógyító erővel hat súlyos betegségeknél is. Amikor 2009-ben hírt kaptam az induló orvosképzésről, nem volt kérdés, hogy jelentkezzek-e. Anglia után ez volt a második antropozófus orvos képzés a világon, ahol terapeuták is tanulhattak az orvosok mellett.

Zuborné V. Gabriella (45) antropozófus orvoslást is tanult. A burkoló, simogató, takargató mozdulatok az érintés, a biztonság, a melegség iránti igényünket elégítik ki. Fotó: Szendi Péter

Gabi a szülésfelkészítő tanfolyamokon találkozott azzal a szükséglettel, hogy gyógyítsa a kismamák várandósság alatt előforduló panaszait. Sokak igénye és törekvése a természetesség és a tudatos felkészülés a szülésre. Az internet információözöne sokszor csak a szüléstől való szorongást fokozza. A valódi felkészülést az adja, ha testi és lelki szinten is sikerül ráhangolódni az anyaságra a gyakorlatban.

- Ma már azt is meg tudom mutatni, milyen természetes módszerrel lehet csökkenteni az esetleges panaszokat a várandósság, a vajúdás alatt, és azt is, milyen borogatásokkal, pakolásokkal, természetes gyógymódokkal lehet később az enyhébb gyermekbetegségek gyógyulását anyaként segíteni. Az antropozófus orvoslás a teljes emberrel foglalkozik. Használja és alkalmazza a hagyományos orvoslás ismereteit, vizsgálatait, de hozzáadja a teljesség összefüggéseit. Nagyon szeretnék a jövőben egy olyan egészségügyi centrumban dolgozni, ahol természetgyógyászokkal, antropozófus orvossal együtt team-munkában kezelhetjük a pácienseket. Remélem, hamarosan lesz erre mód - egy végzett antropozófus fogorvosa már van a városnak.

Az antropozófiai orvoslás nagyon hatékony a krónikus betegségekben, a hormonális betegségekben, az öröklött betegségekben, tumorterápiája pedig egyenesen világhírű. Klinikáit Nyugat-Európában messzemenően elismerik. A világon több, mint 70 országban hozzáférhető, méghozzá legtöbbször a társadalombiztosítás által finanszírozott formában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!