Púder Nélkül

2011.03.01. 07:18

Mit és mennyit igyunk?

Nap mint nap halljuk, mennyire fontos a folyadékpótlás, de vajon mennyit és mit érdemes pontosan fogyasztani?

Szabados Judit

Az influenzaszezonban különösen fontos immunrendszerünk erősítése, amelynek a megfelelő folyadékfogyasztás szerves része. Amellett, hogy vitaminokat eszünk, ügyeljünk arra is, hogy mit és mennyit iszunk. Az elégtelen folyadékfogyasztásra nem úgy gondolunk, mint valós veszélyre, pedig komoly következményekkel is járhat. Ha szervezetünk dehidratálódik, előbb-utóbb kellemetlen panaszokkal szembesülünk. A felnőtt szervezetnek napi 2–2,5 liter folyadékra van szüksége. Ezt folyadékfelvétellel, illetve táplálékkal is fedezhetjük, bár pusztán leves fogyasztásából nem tanácsos megoldani.

Nem mindegy az sem, mit iszunk, bizonyos italok dehidratálják a szervezetet. Koffeintartalmából adódóan vizet von el a testtől a kávé, a fekete tea, az energiaital és az alkohol. Elsősorban szénsavmentes ásványvizet és cukrozatlan gyümölcslevet fogyasszunk. Ám arra vigyázzunk, hogy ne essünk át a ló túloldalára, mert a túlzásba vitt folyadékfogyasztás miatt a vér felhígul, ezzel pedig a szívünket intenzívebb munkára késztetjük.

Figyeljük szervezetünk jelzéseit, ne erőltessük magunkba a vizet, ha nem kívánja, viszont ha a dehidratáltság tüneteit észleljük – száraz bőr, karikás szem, fejfájás –, igyekezzünk pótolni a folyadékveszteséget.  

Szerző: Szabados Judit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!