Púder Nélkül

2010.10.15. 12:17

Mozogni kell! Torna és traccs-parti a jó kondícióért

Sok későbbi panasz, fájdalom megelőzhető azzal, ha a várandósság idején is figyelmet fordítanak a nők a mozgásra. Dancsecs Edina (28) személyi edző saját terhessége alatt indította élete első kismama tornáját.

Merklin Tímea

- Amikor megtudtam, hogy jön a baba, nem akartam abbahagyni a mozgást. Így jött az ötlet, hogy kismama tornát tartok. Beszéltem orvosokkal, gyógytornászokkal, védőnőkkel, mire kell figyelni, hogyan is kellene felépíteni egy ilyen órát  - meséli Dancsecs Edina, aki várandósságának 6. hónapja végén jár.  A kismamák, akik hozzám jönnek, nagyjából velem egyidős terhesek, egy kismama van a 33. héten. A torna a 12. héttől ajánlott. Az első három hónapban nem tanácsos, csak figyelni kell. Ha nem volt semmi gond, akkor orvossal való konzultáció után lehet kismama tornára járni.

A kismama torna 60 perc mozgást jelent, de laza az óra, mert nemcsak előtte és utána, hanem közben is beszélgetnek, kivel mi történt, mekkora a baba, hogy mozog...
- Olyan a társaság, hogy nem tudnak csendben maradni, de nem is kell. Lehet beszélgetni, mert kis erőkifejtéssel, magas ismétlésszámmal mennek a gyakorlatok. Nem szabad nagy fizikai megterheléssel járó mozgásokat végezni. Nincs erősítés, nincs ugrálás, semmi olyan, ami esetleg eséssel vagy csúszással jár. Talajon dolgozunk  saját testtel, fitballal és gumiszalaggal. Arra törekszünk, hogy a teljes testet átmozgassuk. A terhességünk végefelé majd hívunk gyógytornászt is, aki légzőgyakorlatokat, relaxációt tanít.

A kismamák a torna végére kellemesen fáradnak el. Jól érzik magukat, kibeszélhetik a gondjaikat. Olyan közösségben vannak, ahol mindenki ugyanabban az élethelyzetben és testi állapotban van.
- A köztudatban az él, hogy kismamáknak nem lehet mozogni. Sokan félnek a tornától. De ha engem látnak tornászni, akkor is megkérdezik: Neked ezt szabad? Nemhogy szabad, hanem kell mozogni, csak nem intenzíven. Kifejezetten javítja a közérzetet, az állóképességet. Energikus, egészséges, formás maradhat a test a terhesség idején is -  mondja Dancsecs Edina.

- Ahogy a hónapok múlnak, nő a has, nőnek a mellek, változnak a gerincgörbületek, lazulnak az izületek. A torna segít megelőzni vagy csökkenteni a későbbi derékfájdalmakat, illetve általában az izületi bántalmakat, gerincproblémákat. Segíti a szülést, a szülés utáni gyors regenerálódást.

Dancsecs Edina kisfiút vár, akit Barnabásnak fognak hívni, és körülbelül 2011. január 14-én születik. Most úgy gondolja, mielőbb  egy év után  szeretne visszajönni edzéseket tartani, nagyon megszerette a kismama tornát, úgyhogy ha megszül, akkor is folytatja majd, amit most elkezdett. A nagyszülők segítenek, vigyáznak majd ezekben az órákban a kicsire.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!