Púder Nélkül

2016.05.28. 09:51

Műtárgyként bánnak a cipőkkel

Melyik lány ne vágyna magas és karcsú lenni? A Barbi babázásból még alig kinőtt lányok kedvence a platform cipő, ami jó tizenkét centimétert dob az emberen.

Merklin Tímea

Menni nem nagyon lehet benne, inkább csak tipegni, de a lányokat persze nem lehet róla lebeszélni. Ezért a praktikus tanácsunk az lehet, hogy a láb és a gerinc egészségét tekintve a legjobb „odatáskázni” az adott helyszínre, és ott cserélni egy titkos pillanatban a kényelmi lábbelit a dekoratívra.

Számtalan előnye is van: megnyújtja az alakot, a karcsú lányok még vékonyabbnak tűnnek, a teltebbek pedig látszatra veszítenek a szélességükből e hozzáadott magasság mellett. A legmodernebb Barbi babák sem egyszerűen magas sarkút viselnek, hanem platform cipőt. Nem csodálkozhatunk, ha ezen igyekeznek a lányok is, nem érdeklik őket az egészségügyi szempontok, számukra fontos a látvány, az előnyös kép létrehozása. Ilyenformán a platform cipő leginkább a fotózáshoz alkalmas kellék, az én-közlések egyik eszköze, a lányok hosszú felkiáltójellé válnak benne: „Nő lettem!”, „Nő vagyok!” üzenik vele. Veszélyes illúzió.

Kovács Zsu a képtárban szemléli meg a kiállított darabokat, a platform cipőkből készült installációt (Fotó: Merklin Tímea)

A súlyos, viselni is nehéz lábbelit most végre ott láthatjuk, ahova valóban való: kiállításon, műtárgyként. A Szombathelyi Képtárban a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Rajz Intézeti Tanszék diplomakiállítására Vargová Katalin készített a platform cipőkből installációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!