Púder Nélkül

2011.06.22. 05:02

Nanotechnológia a kozmetikában: imádja a bőr

A nanotechnológiáról már mindenki hallott – nagyon apró méretű részecskék használatát jelenti –, na de ki gondolná, hogy mindez már megjelent a kozmetikában is? Bőrünk imádni fogja ezt az újdonságot!

S. Töttő Rita

Kozmetikusok feladatában az egyik kulcskérdés az, hogy hogyan lehet a bőrszépítő, fiatalító hatóanyagokat bejuttatni a bőrbe. Sok olyan kémiai anyag, kivonat van ugyanis, amely képes a bőrben zajló folyamatokra jótékony hatást gyakorolni, ám nagy részüket csak nagyon kis mértékben sikerül a bőrbe juttatni.

– Lényeges, hogy oda és akkor érkezzenek ezek az anyagok, ahova és amikor szükség van rájuk – vázolta Lőrinczné Buzás Zsuzsa székesfehérvári kozmetikus, aki elárulta azt is, hogy manapság az egyik legdivatosabb és legfejlettebb eljárás, a nanotechnológia megjelent a szépségiparban is.

– A gyógyszerkutatásokban alkalmazták először  a nanotechnológiát, majd a kozmetikumok gyártása során is felhasználták a tapasztalatokat. A liposzómákat már régóta ismerjük a mindennapi gyakorlatban, de az új nanovilág még ennél is jobb lehetőségeket kínál: a nanokészítmények stabilabbak, sokféle pH-értékű bőrön jól hatnak.

A nano görögül egyébként törpét jelent, innen kapta ez a mértékegység a nevét. A nanométer, 10 a mínusz kilencediken, vagyis a méter egymilliárdod része, ami elképesztően kicsi méret.
– Ezért lehetséges, hogy a nanorészecskékkel bármilyen hatóanyag bevihető a bőr mélyére, sőt akár a véráramlatig is – lelkendezik Zsuzsa. – A nanoszférák és nanokapszulák jól bemasszírozhatók, és kis méretük miatt a sejtek közötti réseken is behatolhatnak. Valamint az is szabályozható, hogy melyik rétegben vagy milyen sejtek közelében szabaduljon ki belőlük a hatóanyag.

Nagyon hatékony újdonság a kozmetikai iparban az úgynevezett kicsiny lipidszállító nanorészecske, az NLC, amellyel a különösen érzékeny vegyületeket, például a Q10 coenzymet is biztonsággal és épségben be lehet vinni a bőrbe. A nanotechnológiával ezeknek az apró részecskéknek a használatával talán végre megoldódik a hatóanyagok beviteli problémája. A hatása pedig látványos: a vízhiányos, száraz, gyulladt bőr fellélegzik... 

Szerző: S. Töttő Rita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!