Púder Nélkül

2010.11.08. 11:38

Néhány tipp a fogak helyes ápolásához

PLT-információ – A lakosság többsége nem mossa fogait rendszeresen, illetve a fogmosások átlagos időtartama nem éri el minimum felét sem.

Matolcsi Renáta

Aki egészséges fogakat szeretne, annak nem feltétlenül szükséges százezreket költenie fogorvosra, elég, ha néhány dolgot másképpen végez a megszokottnál.

– Érdemes odafigyelni a szélsőséges hőmérséklet-változásokra, mert például egy jégkocka mikroszkopikus repedéseket okozhat a fogzománc felszínén, ami egyre súlyosabb fogászati problémákhoz vezet. Hasonló a helyzet a télen fogyasztott forró teával vagy a forralt borral – javasolja dr. Csillag Zsolt fogászati szakértő.

A fogak másik nagy ellensége a fogszuvasodás. Kialakulásának leggyakoribb oka a savas ételek, italok fogyasztása és a napi folyadékszükséglet cukros üdítőkkel való biztosítása. A szájban található baktériumok lebontják a cukrot, glukózt, fruktózt. A lebontás során a baktériumok savat termelnek, ami károsítja a fogfelszínt.

A hideg-meleg és a mechanikai hatások kerülése mellett a naponta legalább kétszeri fogmosás a legbiztosabb módszer az egészséges fogak megőrzésére, azonban a rendszeresség és a megfelelő ideig (3 percig) tartó, alapos fogmosás lehet hatékony. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!