Púder Nélkül

2010.10.29. 14:33

Nem humbug: vágykeltő fűszeres varázslatok otthon

Több ezer éve kísérletezik az emberiség az afrodiziákumokkal, amelyek segítségével fellobban a szerelem, növekszik a vágy. Afrodité titkos receptjeit a nők mindig szívesen vetették be, s ma már tudományosan is bizonyították: több fronton hatnak...

S. Töttő Rita


A modern nő eszköztárából nem hiányozhat az az ősi tudás, amelyet évezredekkel ezelőtt élő elődei saját tapasztalataik alapján gyűjtögettek össze: a vágyott férfi megszerzése érdekében mindent bevetettek, ami csak elképzelhető és lehetséges. Sőt, maga a férfi sem tett másként, ha férfiasságát bizonyítani akarta: kipróbálta a bikaherét, a tigris bajszát, az orrszarvú szarvát, hogy csak néhányat vágyfokozót említsünk, és amelyeket szerencsére ma már (remélhetőleg) egyáltalán nem alkalmaznak, valamint számos növényt is. Az ámbrától kezdve a gyömbérig széles volt a paletta, amelyektől a vágy fokozódását remélték. 

- Nem mind humbug - vélekedik a témáról Kárpáti Róbert szakorvos.  - A vágykeltő gyógynövényeknek nyilván van hatásuk a hormonrendszerre, másrészt pedig direktben az agyra. Lehet bennük valami, nem véletlenül használják több ezer éve ezeket a növényeket.

Az afrodiziákumok tehát több fronton képesek hatni  - aktiválják a nemi hormonokat és az agyi struktúrákat, ugyanakkor azt azért nem árt, ha  tudjuk: önmagukban csupán  csekély mértékben képesek hatni. Ez azonban nem baj, a természet gyengéd segítsége is meghozhatja a kívánt  eredményt...

- Az egyik legjobb serkentő a ginzeng, amely vitalizáló, energetizáló hatásánál fogva segítheti a vágyak előtérbe helyezését -  mondja Hanki Henriett, aki maga is gyógynövényeket árul. A jól ismert gyökér mellett azonban számos más, akár a saját konyhánkban is megtalálható fűszer és növény lehet vérpezsdítő hatású. A gyömbér, amelynek szintén a gyökere tartalmazza a hatóanyagot, például elősegíti a vér megfelelő helyre való áramlását. Hasonló hatása van a cayenne-i borsnak vagy más néven a chili paprikának. Vérpezsdítő tulajdonságáról ismert még az egyik legősibb fafajtának, a ginko bilobának a levele, valamint a Peruból származó macca is.

- Számos formában kaphatók ma már ezek: tablettában, por alakban, teaként, ampullában, szárítva, pácolva, ám mindenképp érdemes elolvasni a termék összetevőit -  javasolja Kárpáti Róbert, ugyanis néha előfordul, hogy nemi hormont adnak hozzá, amely fokozza a hatást, ez viszont tilos! 

- Nemrég tiltottak be például egy potencianövelőt Magyarországon, mert tesztoszteront adtak az egyébként gyógynövény alapú szerhez - árulta el, és persze bölcsen hozzátette: - De azért annál jobb vágykeltő, mint az emberi fantázia, nincs...

Mindennapi varázslat: fűszernövény

Otthon is megtalálható fűszerek és  növények, amelyeket még afrodiziákumként tartanak számon:
 
- Petrezselyem (merevedési zavarokra)

- Sáfrány (női vágykeltő)

- Fahéj (érzékek felkorbácsolása)

- Ánizs (ingerlő)

- Bazsalikom (vágyerősítő)

- Koriander (borral együtt)

-  Fűrészpálma (férfiaknál prosztatára, nőknél menstruációs ciklusra hat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!