Púder Nélkül

2010.10.24. 03:27

No Thanx anyuka babát vállalt negyven felett

Két felnőtt fiú után Szekér Szilvia 41 évesen szülte Lizikét. Mennek az utcán a babakocsival, jönnek a kérdések, s a válasz mindig ugyanaz: Lizike szerelemgyerek.

Merklin Tímea

- Húsz évesen mentem férjhez 1988-ban. Dávid fiunk már 22 éves, Bécsben jár egyetemre, Olivér 18 éves, a Kanizsai gimnáziumban végez jövőre. Én sok mindent kipróbáltam közben, karriert is építettem. Mindig hétköznapi nő akartam lenni, de valahogy sosem sikerült, mert mindig rengeteg szenvedéllyel csináltam, amit éppen csináltam, csupa olyat, amiből kreativitással a legtöbb kihozható - meséli Szekér Szilvia (43).

- Ingáztam Zalaegerszegre, ahol bababoltot vittünk, gyerekjátszót csináltunk a bolt közepén. Nyáron, amikor nem volt forgalom, babamegőrzést vállaltam, hogy az anyukák nyugodtan mehessen a dolgukra. Szerveztünk divatbemutatót törzsvásárló gyerekeknek. Volt egy biztosítós időszakom, ahol középvezetői szintet értem el. Ott is gyerekrajzpályázatot hirdettem, Mikulás-partit rendeztem. Aztán dolgoztam egy svéd kozmetikai cégnél menedzserként, egész Dunántúl hozzám tartozott. Sminkeltem a karneválszínházban. A Savaria Karnevál felvonulásán cégünk összes dolgozója felvonult, mint a szépség őrei. A kozmetikai cégnél is csináltunk Mikulás ünnepeket, egyszer beöltöztem a rénszarvasnak. Az irodámban az asztal alatt mindig ültek kiscsajok, míg az anyukájukkal foglalkoztak. Sok kis barátnőm van. Lizike nagyon akart hozzánk születni. Jött. Most Szekér apa épít karriert, én leszek a support rész.

A Szekér fiúk első zenekara a Moszkvicsbuszslusszkulcs volt, az említett kozmetikai cég régiós rendezvényein léptek fel, még Budapesten is. Aztán jött a No Thanx, amivel a fiúk berobbantak a könnyűzene világába.
 
- Mindig szorongó izgalommal tölt el, ha a fiaimat látom a színpadon, aztán átmegy eufórikus örömbe. Az pedig katartikus élmény, amikor koncert közben a két fiú összefordul gitározni - osztja meg velünk Szekér Szilvia a saját No Thanx-élményeit.

- Már a kicsi is ott visít a rajongók között, tanuljuk, hogy kell tombolni. A fiúk gitárjaihoz, én hozzá sem nyúlhatok, odébb sem tehetem őket takarítás közben. Lizi szabadon tépheti a húrokat, csavarhatja rajtuk, amit lehet, és nem szólnak rá, sőt. Amikor gyanúsan nagy csend van, keresem a kicsit, biztos, hogy a nagyokkal van, zenét hallgatnak.
 
- Voltak bennem persze frászok a kései gyerekvállalás miatt, az utolsó percig. De a családom, a hihetetlenül jó fej nőgyógyászom támogatott. Most már minden negyven év feletti nőt csak bátorítani tudok. A fiúkat hagyományos módon, Lizikét császármetszéssel szültem. Pánikoltam, hívtam Szekér apát, azonnal jöjjön, pedig azt beszéltük meg, hogy csak a végére jön. Kaptunk egy giccsesnek tűnő ajándékot is a véletlentől: mikor az orvos kiemelte a babát, a rádióból megszólalt az a No Thanx-dal: a romok közt a földön, a könnyedet letörlöm. Azt mondták, ne meséljem, úgyse hiszi el senki, de a dokik a tanúk: így volt.

Lizinek van helye a családi projektben: meséket is ihlet, Szekér anya írni kezdett.

- Lizi szereti a könyveket, sok kedvencünk van, csak már megúntam a kék teheneket. Ezért csinálunk egy saját képes könyvet 0-3 éves korig, a fiúk zenei mellékletet készítenek hozzá.

Szekér Szilvia nem vesztegeti az időt, baba-programokra is járnak Lizivel.

- Eladtam Szekér apának, hogy a baba akkor boldog, ha a mama is boldog. Megyünk mindenhova. Jakupcsek Gabi mondta - aki szintén két nagy fiú után szült egy kislányt negyven felett -, hogy azért jár gyerektársaságba Emmájával, hogy a kicsit megverjék. Hogy a saját korosztályától elszenvedhesse a szocializációjához szükséges helyzeteket, mert a nagytestvérei nem fogják meghúzni a haját.

Anya blogol

Tiszteletreméltó 40 feletti nőt látni babával. Számítsuk le a gonosz kis megjegyzéseket, hogy a bébi tán az unokája volna. Ki kell állni a feltevéseket, miszerint minden bizonnyal elvált és újra férjhez ment...

Manapság azt feltételezik legkevésbé, hogy a házasság is a régi, az apuka is a régi, és a baba szerelemgyerek. Lizi bejelentkezett, és megörültek neki. Szekér Szilvi 20 és 24 évesen szülte a fiúkat. Azt mondja, az elsőnél tökéletes anya akart lenni. A másodiknál már kicsit megenyhült, sokkal empatikusabb volt. 40 felett erős az önbizalma: látta a fiúkat érett, boldog fiatalemberekké válni, így hagy mindent menni a maga útján, és az egész így sokkal élvezetesebb. Szekér anya blogot ír majd a Púder nélkül online verziójában, lehet kommentelni, kérdezni tőle, beszélgetni vele.

Kép és hang: a Szekér fiúkkal megy a szekér

A No Thanxnek nyár elején jelent meg a 3. lemeze Se kép, se hang címmel. Szekér Dávid 17, Szekér Olivér 13 éves volt, mikor zenélni kezdtek. A No Thanx első, Egy másik nemzedék című lemezével robbantak be 2007-ben. 2008-ban megjelent a Te sem vagy gép című album. A 2010-es Se kép, se hang lemeznek készül a keményborítós változata öt ráadás számmal. Énekescsere volt, így a felállás: Bihar Roland (ének), Csánk Péter (szólógitár), Varga Dániel (dob), Szekér Dávid (gitár, ének), Szekér Olivér (basszusgitár). A No Thanx fiúk büszkék arra, hogy nem lettek play back-huszárok, megalkuvás nélkül élőben vállalnak fellépéseket. Több mint 300 koncerten vannak túl.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!