Púder Nélkül

2010.09.30. 13:47

Őszi méregtelenítés, tisztító kúra diétával

Ősszel is jót tesz a szervezetünknek egy tisztító kúra. Heti egy napot kell kibírni a méregtelenítéshez. E gyümölcsnapon 1,5-2 kilogramm gyümölcs elfogyasztása javasolt.

Merklin Tímea

- A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek azt javasolják, hogy megfelelően összeállított vegyes étrenddel fedezzük a napi vitaminszükségletet - mondja bevezetésképpen Vinczéné Végvári Katalin dietetikus.
 
- A gyümölcs és a zöldségfélék nemcsak vitaminpótlást szolgálják, hanem a táplálkozásunkra egyébként jellemző alacsony rostbevitelt is növelhetjük fogyasztásukkal. A kívánatos 30-35 gramm helyett 20-25 grammra tehető napi rostfogyasztásunk  - tudjuk meg.  A rostban szegény táplálkozás számos betegség kialakulásában játszik szerepet, például székrekedés, elhízás, magas koleszterin.

Mivel a gyümölcsök (a banán és a szőlő kivételével) alacsony szénhidráttartalmúak jól beilleszthetők akár a cukorbetegek diétájába is. Alacsony kalóriatartalmuk miatt fogyókúrázók számára is előnyös a fogyasztásuk.

Ha valaki egy gyümölcsnap beiktatásával szeretne megszabadulni felesleges kilóitól, napi 1,5-2 kilogramm gyümölcs elfogyasztása javasolt azon a napon. A gyümölcsökkel magas víztartalmuk révén (például dinnye)  pótolhatjuk az izzadással elvesztett folyadékot és ásványi anyagot.  A gyümölcsöket lehetőleg nyersen, salátának készítsük el. A hosszú áztatás, főzés, fémedényekben történő aprítva tárolás csökkenti a vitamintartalmat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!