Púder Nélkül

2012.10.25. 10:34

Parfüm helyett muflont

Kemenesmagasi - Mesterházyné Koncz Bernadett különleges nő. Elöljáróban legyen elég annyi: parfüm és ékszer helyett puskát vagy távcsövet, esetleg egy muflont kér ajándékba.

Nagy Ildikó

Már a gyűrűjén megakad a szemem: a finom ékszer közepe tölgyfalevelet mintáz. Igen, sok egyéb apróság mellett ez is jelzi, hogy Mesterházyné Koncz Bernadett nem szokványos nő. Hogy is lenne az, hiszen Vas megyében ő az egyetlen olyan hivatásos vadász, aki a gyengébbnek nevezett nem képviselője. Férjével együtt intézik a kemenesmagasi Szabadság Vadásztársaság ügyeit, emellett a Diana Vadászhölgy Klub Vas megyei szervezetének elnökeként társaival azon munkálkodik, hogy megváltoztassa az emberek vadászattal kapcsolatos előítéleteit, a gyerekekkel pedig megszerettesse és megismertesse a természetet.

De ne feledjük: Betti ízig-vérig nő. Barátnői azzal szokták ugratni, hogy igazi kaméleon, aki nemcsak tűsarkú cipőben, de bakancsban, dzsekiben, puskával a vállán is nőies tud lenni.

Betti az ajándékok tekintetében sem szokványos nő. Hiszen míg a hölgyek jó részének jeles napok alkalmából parfümmel, ékszerrel kedveskedik a férje, Betti - ha teheti - inkább egy puskát vagy egy távcsövet kér ajándékba. Esetleg egy muflont. Mert ilyen is volt: amikor 2009-ben  megszerezte a vadgazdálkodási technikusi végzettséget, a férjétől egy mátrai vadászatot kapott ajándékba, ahol meglőhette a rég áhított muflont. (Zárójelben jegyezzük meg azt is, hogy azóta  már a felsőfokú képzésre jár.)

A vadászat már kislányként is nagyon izgatta a fantáziáját. Gyakran kérlelte vadászni induló édesapját, hogy vigye magával, de a papa legyintett: ugyan, ez nem neked való, te lány vagy. Ma már azok a vendégvadászok is kalapot emelnek előtte, akik kezdetben fenntartásokkal fogadták, hogy női vezetőjük lesz a vadászaton. Pedig ha tudnák, hogy Betti már régen kipipálhatta a "magyar ötöst", ami azt jelenti, hogy a Magyarországon a legnagyobb öt fajtának számító vadat - a gím bikát, a dám bikát, a muflont, az őzbakot és a vadkant - mind meglőtte. Meglőtte, hazavitte, megsütötte - folytathatnánk a sort a mondókát követve, és folytassuk is, hiszen Betti fácánlevesét, tárkonyos vadmalaclevesét, vadpörköltjét és vadasát is sokan dicsérik, nyilván nem ok nélkül...

Bettinek nem csak vadászként és feleségként, anyukaként is bizonyítania kell, és talán csak azt fájlalja, hogy 18 éves Helga lányukat még nem sikerült megfertőzniük a családi szenvedéllyel.

 

Betti 2008-ban Hubertusz kereszt kitüntetést kapott. Egy évre rá az általa vezetett Diana Vadászhölgy Klub vasi szervezete egy szakmai konferencián az év legaktívabb megyei szervezetének járó elismerésben részesült. A napokban a VI. Citistar Selencion díjátadó gálán az év elnökének járó oklevelet vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!