Púder Nélkül

2012.01.17. 06:24

Pénzzel ösztönöz a sportolásra egy új okostelefon-alkalmazás

Anyagilag ösztönzi a felhasználókat a testmozgásra egy új okostelefon-alkalmazás: aki a vállaltnál kevesebbszer megy le egy héten az edzőterembe, azt pénzlevonással bünteti, aki pedig tartja magát a fogadalmához, az megkapja a lustálkodók pénzét.

MTI

A GymPact (Edzési szerződés) elnevezésű fejlesztés lényege, hogy a felhasználók kötnek egy megállapodást az alkalmazást kidolgozó vállalattal arról, hogy hányszor fognak lemenni a héten az edzőterembe, és mekkora pénzbüntetést kapjanak, ha kihagynak egy edzést. 
   
A bírság összege 5 dollár (1200 forint) és 50 dollár (12 ezer forint) között mozoghat alkalmanként - magyarázta Csang Jifan (Zhang Yifan), a GymPact vállalat társalapítója és vezérigazgatója. A hét végén a cég levonja a felhasználók bankszámlájáról a kihagyott edzések miatti büntetést. Az összegyűjtött pénzt pedig szétosztja azok között, akik betartották a szerződésben foglaltakat: akik többször látogattak el a héten az edzőterembe, azok a begyűjtött összegből is többet kapnak.
   
Minden teljesített edzés után 50 cent (120 forint) és 1 dollár (240 forint) közötti jutalom jár: a múlt héten például 73 cent járt minden edzőtermi látogatásért. A felhasználóknak be kell jelentkezniük a helyszínen és minimum harminc percig kell mozogniuk, hogy az edzési idő érvényes legyen. 
   
Csang a viselkedés-közgazdaságtan kapcsán folytatott kutatása során fejlesztette ki az alkalmazást a Harvard Egyetemen, ahol az anyagi ösztönzés és a motiváció közötti kapcsolatot vizsgálta. "Az embereket sokkal jobban motiválja a veszteség, mint a nyereség lehetősége" - magyarázta. Az okostelefon-alkalmazás világszerte elérhető.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!