Púder Nélkül

2011.04.01. 14:23

Relaxálj, segíts magadon örömterápiával!

A pszichológus képzeletbeli utazást tett a gyerekekkel, olyan helyeken jártak, ahová másként nem tudtak eljutni. A relaxációs technikák segítenek a lelki, testi bajokon.

Kovalcsik Katalin

Ültek az elsötétített szobában, velük szemben Pordány Horváth Ágnes pszichológus, de nem voltak ott.   Elutaztak. Színes kalandjukhoz a képzeletet hívták segítségül.  A dzsungelben jártak Csongrádi István Kevin kívánságát teljesítve, de a lányok sem bánták a választást. Becsukták a szemüket, hogy együtt  szárnyaljanak. A pszichológus irányításával meglesték az erdő állatait, megszagolták a  pompás virágokat, megérintettek a szelídebb állatokat. Amikor véget ért a varázslat, beszámoltak élményeikről. Malét Eszter orrához hozzáért egy pici állat,  kicsit nedves volt a nózija. Spanner Ramóna  is látott, szagolt virágot, egyikük fehéret, másikuk rózsaszínt. A gyerekek a pákozdi Kossuth Lajos Művelődési Ház Lady Karnevál programjának egyik színhelyén örömterápián töltöttek néhány kellemes negyedórát.


-  Soha nem hallottam arról, hogy létezne örömterápia, de miután  a Magyar  Relaxációs és Szimbólum Egyesülethez járok és tanulok relaxációs és szimbólum terápiákat, volt saját élményem is, egyre több relaxációs technikát ismerünk meg, egyre biztosabban  éreztem, hogy ebből szeretnék magamnak - és ha sikerül, másoknak is - egyfajta örömterápiát felépíteni. A relaxáció francia eredtű szó, azt jelenti, hogy a rabot szabadon engedni, vagyis megszabadulni a szorongásainktól.  Ez  önmagában  is óriási öröm.
Örömtepáriát alkalmazni lehet akár  gyerekeknél, de családoknál is, olyan idős embereknél, akik ágyhoz vannak kötve, otthonban élnek,  kevés az örömük, kicsi, beszűkült a társaságuk.  A technikák segítségével meg lehet tanulni, hogyan tudják elengedni a feszültséget, ellazítani az izmaikat, hogyan tudnak képzeletben átélni olyan dolgokat, amelyek beindítják bennük az örömhormonokat, az endorfinok termelődését.

- Az általam  örömterápiának titulált foglalkozáson  az ember megtanulja  miként tud magán segíteni  - folytatta Ági, aki a  techniákat önmagán is gyakorolja,  és nem is eredménytelenül. -  Az ember ebben a világban sok olyan kihívásnak van kitéve, amelyet más módszerrel nem biztos, hogy képes lenne elfogadhatóvá, kezelhetővé tenni.  Olyan utazásokat teszünk közösen,  képzeletben, amit  it, a gyerekek szerettek volna.  Segítettem nekik felépíteni azt a helyzetet,   amikor el tudtak  szakadni kicsit a jelentől, a valóságtól. Mi a dzsungelban jártunk. Megvalósítható ez a kilátástalan helyzetben lévő emberekkel is. A relaxációs technika jó mindazoknak, akik meg akarják  tanulni - mondjuk három hónap alatt -, hogyan tudnak a saját feszültségükön úrrá lenni, hogyan tud stresszhelyzetben is nyugodttá válni az ember. Tudjuk, hogy  nyugodtabb állapotban sokkal jobb a koncentrációs képességünk, fokozódik a tejesítményünk.  A stressz következtében görcsös állapot következik be, erre jöttek rá  a  régi öregek, ha ellazítom az izmom, vissza tudok hatni a folyamatra. Az örömteárpia  alkalom, amikor csökkenthetem a fájdalmat, ha nem félek, nem feszülök,  képes leszek arra, hogy a nehéz  helyzeteket jobban viseljem.  A családdal bizalomerősítő játékot játszunk, erősítjük a köztünk lévő szeretet kapcsolatot, mellette közös élményekben veszünk  részt.

Szerző: Kolvalcsik Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!