Púder Nélkül

2017.03.04. 01:20

Retró és rock a 2011-es trendekben: reneszánszát éli a szőrme, a csipke, a bőr

Soha ennyire nem volt még igaz, hogy a divat a személyiségünkre szabott, az egyéniségünk határozza meg, hogy a trendek közül melyiket választjuk. A hangulatunknak, az alkalomnak megfelelően öltözhetünk, és nem követünk el stílustörést, ha az egyik irányzatból átnyúlunk a másikba, sőt...

Osváth Sarolta

Túl vagyunk a 2010-es divatéven, a kifutókon már hónapok óta a 2011-es trendek köszönnek ránk. Meglepő és mulatságos kollekciók, sok ötlet és határozott vonalvezetés – mind azt igazolja, hogy a divatban mindig van új a nap alatt. Meg ennek az ellenkezőjét is! Hiszen nem teljesen más a trend, van benne egy kis retró, kis nosztalgia, meg egy kevés rock, felbukkan a 60-as, 70-es évek dizájnja, s a végeredmény mégsem ugyanaz...

A 2010/11-es tél trendjei a melegség és a kényelem jegyében születtek. A városi elegancia a barna, fekete, szürke árnyalatait részesíti előnyben, a természetes alapanyagú, főként gyapjú, tweed szöveteket, a pamut és kötött, erősen strukturált anyagokat. Mindehhez szabásvonalakban bőség és kényelem társul, nagy áthajtásokkal, hangsúlyozott gombolásokkal, széles vállakkal.

Néhány tervezőnél újra felbukkantak a válltömések, hangsúlyozva a V vonalat, kabátokon, kosztümökön egyaránt. A női sziluett egyébként továbbra is a test vonalát követi, hangsúlyozza a karcsú derekat és a csípőt. Szoknya- és ruhahosszban változatlanul nincs szabály, bármilyen meglepő aszimmetrikus megoldás is elfogadott.

Már a 2011-es trendet idézi a nagyon rövid alsószoknya, amelyhez különböző anyagból készülhet a földig érő szexis szűk vagy bőven redőzött meleg szoknya vagy széles szárú, elöl nyitott nadrág, netán felsliccelt szoknya. Nagyon sok variációban hordhatunk laza, kötött holmikat, nemcsak a hagyományos, hanem hosszított, csípőt takaró pulóver fazonokban, de rövid, harang vagy hagyma alakú szoknyaként, sőt télikabát gyanánt is. Mindehhez sok szőrme dukál – lehetőleg igényes mű és nem valódi állati –, amit a legváltozatosabb módon alkalmazhatunk a hideg ellen és a divatosság érdekében. Láttunk szőrmeszoknyát, de ebből is a mini a menő, vastag legginggel, szexisen áttört vagy vad, mintás harisnyával.

A zebra-, a tigris-, a leopárdmintázat ugyancsak visszatért, nemcsak a lábakra, hanem a felsőkre is. Az idei téli divat legszembetűnőbb sajátossága, hogy az anyagokat gátlástalanul használhatjuk és párosíthatjuk egymással. Durva kötésű, bő pulóverhez arasznyi szatén miniszoknya, vagy fordítva, lágy esésű, selyemszerű, földig érő szoknya szőrmetoppal és bőr motoroskabáttal – semmilyen megrázkódtatást nem okoz.

A fényes szaténanyagokhoz hasonlóan szintén hihetetlen reneszánszukat élik a csipkék, tüllök és a bőrök is! Ez utóbbiak külön fejezetet érdemelnek, mert a rendkívül finom kidolgozású, szinte a selyem vékonyságával vetekedő bőrszerű anyagokból minden elképzelhető ruhadarab készülhet. A szűk leggingtől a farmerszabású sportos kosztümig, a balerinaszoknyákig, topokig, természetesen a kabátokig, nőies és sportos dzsekikig – változatos a paletta, megfelelő díszítésekkel, szegecselve, varrva, sőt hímezve is. A legdivatosabb a fényes fekete, a barna és a szürke, valamint az olajzöld, de felbukkan egy-egy tűzpiros vagy kénsárga, esetleg kivizöld cucc is, ha elegünk van a sötét színekből.

A csillogás ugyancsak jön velünk 2011-ben is, strasszok, gyöngyök minden mennyiségben díszítik öltözékünket, nemcsak fent, lent is. Cipőkön, csizmákon, harisnyákon, öveken és táskákon éppen úgy felbukkannak a csillogó díszek, mint a ruha szabásvonalát hangsúlyozó arany- vagy ezüstpaszomány, hímzés vagy egy óriási övcsat formájában. 

MELEG CSIZMÁK ÉS ZOKNIK

A nagy márkák – a Chanel, a Dolce&Gabbana – 2010/11-es téli kollekcióikban visszacsempészték a meleget a csizmákra is, a legmenőbb téli lábbeli a kívül (is) szőrmével borított hótaposó, térdmagasságig védve a vádlinkat. A csizma egyébként lehet egészen hosszú szárú, térdet takaró, lapos sarkú lovagló fazonú, vagy bokacsizma, egy-két centis ék sarokkal; lehet velúr – természetesen száraz időben –, illetve valódi bőr. A divatos színek akár a felsőruházatban: a fekete, a szürke és a barna. Nem hiányozhat az idei ruhatárunkból a vastag kötött zokni, amelyet boka- vagy térdvédőként alkalmazhatunk, színben és anyagban összhangban a sállal, sapkával, de természetesen ez sem kötelező. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!