Púder Nélkül

2010.11.13. 07:08

Ringató: a közös éneklés a mosoly forrása

Mosolygó anyukákkal, mosolygó babákkal találkozhat az ember a Ringató nevű foglalkozáson és ahogy nézi a kis csapatot, azon kapja magát, hogy ő maga is mosolyog. A titok alighanem a zenében, a közös éneklésben rejtezik.

Péter Gyöngyi

Régen hallott dallamokat énekelnek az édesanyák, a Hej Dunáról fúj a szél, az Érik a szőlő, a Hull a szilva a fáról kezdetű dalokat annak idején mindannyian megtanultuk, de rengeteg kevésbé ismert lovagoltatóval, hintáztatóval, sétáltatóval, arc- és tenyérsimítóval, vagyis ölbeli játékkal és mondókával is találkozhatnak a kisgyermekeikkel érkező szülők a foglalkozáson.

– Szeretek énekelni és itt olyan dalok, játékok is előkerülnek, melyeket bár ismerek iskolás éveimből, otthon, magamtól nem igen jutnának eszembe – említette az egyik résztvevő, Sebestyén-Parragi Nikoletta, aki kisfiával, Mártonnal érkezett a zalaegerszegi Apáczai ÁMK-ba. – Az nagyon jó, hogy a két hónapostól a háromévesig minden korosztály jól érzi magát. Négy hónapos volt Marci, amikor először jöttünk, akkor is élvezte, most, hogy egyéves, ugyanúgy szeret itt lenni, csak most másra figyel, másképp érdekes számára. Ráadásul többféle hangszer, furulya, triangulum, harmonika is megszólal a foglalkozáson. Otthon eleve nem tud az ember egyszerre énekelni és hangszeren játszani.Nemcsak a gyermeknek, hanem az édesanyának is örömteli, hasznos a program, hiszen kimozdulunk otthonról, társaságban vagyunk, más anyukákkal találkozunk, átéljük a közös éneklés örömét.


A zene gazdagítja az érzelemvilágot, kutatások bizonyítják, hogy a megfelelően megválogatott ingerek pozitívan hatnak a gyermekre, legyen szó testi vagy lelki fejlődéséről. Ezért is fontos a kicsinyek zenei nevelése már a születéstől. A Ringató- foglalkozás keretében a szülők mintát kapnak, milyen lehetőségei is vannak a családnak a kisgyermekkori zenei nevelésre.

A magyar népzenei hagyományok felé terelgeti őket a szakember, a tanultakat aztán hazaviheti az anyuka és otthon is alkalmazhatja. A Ringató-program koncepciója Kodály-elvek alapján épül fel, a módszer megalkotója dr. Gállné Gróh Ilona Forrai Katalin- díjas énektanár.

– Felelevenítjük a már elfeledett dalokat és újakat is tanulunk. Az az édesanya, aki az elején még bátortalan, egykét hónap elteltével már nyugodtan énekel a többiekkel együtt, hiszen a légkör oldott, nem kell szerepelni, senki nem nézi, hogy énekel a másik. Semmi sem kötelező, nem baj az sem, ha a gyerekek közben jönnek-mennek. A csemeték játék közben többnyire szemben ülnek anyukájukkal, hiszen fontos a szemkontaktus, erősödik köztük a kötődés – mondta a foglalkozást vezető Hochrein Judit. – A cél az együtténeklés, fontos, hogy megszülessen az élmény, melyet az anyukákkal közösen hozunk létre, és ezzel vegyük körül a gyerekeket.


A szülőnek és a gyermeknek is fontos a megszülető élmény

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!