Púder Nélkül

2011.11.27. 06:15

Rítusok segítenek túllépni a kríziseken

Minden krízis küzdelmes és változással jár, komoly belső munka a feldolgozása. Új sorozatunkban a krízisekről beszélgetünk Sebők Franciska pszichológussal.

Merklin Tímea

Megesik, hogy felborítja érzelmi és egzisztenciális biztonságunkat, addig biztosnak vélt környezetünket és kapcsolatainkat egy-egy rendkívüli esemény, és válságba, krízisbe kerülünk. Mit tehetünk ilyenkor magunkért? Mit gondoljunk? Egyáltalán mi nevezhető krízisnek.
- Pszichológiai értelemben a krízis egy élethelyzettel, hírtelen váltással szemben adott reakció, ahol a fő hansúly a változáson van - mondja a pszichlógus.

A mai individualizálódott társadalomban egyre kevesebb a kapaszkodó, a rítus, melyek segíthetnek túllépni egy-egy krízisen. Ezenfelül a közösség megtartó ereje, és támogatása is egyre kevésbé játszik szerepet a mai ember életében. Mindannyian törekszünk arra, hogy életünk eseményeit, érzéseinket kontroll alatt tartsuk. Egy hírtelen esemény, akár betegségről, munkanélküliségről, akár csak egy új életszakasz kezdetéről legyen szó, ezt a kontroll érzést veszi el tőlünk. Többek között ebben rejlik a krízishelyzetek nehézsége. Ezek a szituációk a legkiegyensúlyozottabb, legmagabiztosabb embert is megtörhetik.

Esetleg érzelmi kuszaság jelentkezik. Nehéz ilyenkor a hétköznapok rutinját végigcsinálni, a legapróbb problémák is óriásinak tűnhetnek. A nehézségek, életút-törések feldolgozása nem könnyű feladat. Mindezen negatívumok ellenére azonban lehetőség van arra, hogy ezen eseményeket kreatív módon saját magunk gyarapodására, személyiségünk formálására használjuk fel.

Ezt a pszichológia kreatív krízisnek nevezi rámutatva arra, hogy pozitívvá is lehet fordítani életünk fordulópontjait. Személyiségünk fejlődhet, újfajta megoldásmódok, mélyebb önismeret és empátia alakulhat ki egy-egy krízis után.

Eléggé leegyszerűsítve két fajta krízist lehet megkülönböztetni. Az egyik típus, amely az  addigi életet felborítja. Ilyenek  a munkahely elvesztése, haláleset, válás... A másik  a fejlődési krízis, mely egy-egy életszakaszt követ végig, ilyen a serdülőkor, az  első gyermek megszületése, nyugdíjba vonulás...

Szerző: Merklin Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!