Púder Nélkül

2010.12.14. 15:45

Ruhát a kutyára!

Ha zord hidegre fordul az időjárás, a kinn tartott állatainkra is fokozottan oda kell figyelnünk. A legfontosabb, hogy kedvenceinknek napjában többször adjunk energiában dús eleséget – tanácsolja az Orpheus Állatvédő Egyesület.

Osváth Sarolta

A nagy hidegben napközben többször is ellenőrizzük kutyánk, macskánk ivóvizes tálját is, és ha netán befagyna az innivaló, a jeget cseréljük langyos vízre. A kutyaházat rakjuk tele puha szőnyeggel, rongyokkal, takarókkal. A faház réseit töltsük ki szigetelőanyaggal. A jó kutyaház öt-hat centis lábakon, szélvédett, fedett helyen áll, így megvédi  a lakóját az esőtől, a sártól, a latyakos hótól. A ház a kutyánál egy kicsivel legyen csak nagyobb, a túl nagy házat a kutya nehezebben „fűti be”. A bélést hetente, kéthetente higiéniai okokból cseréljük.

Az udvaron telelő kutyust télen nem szabad fürdetni. Ha nagyon hideg van, kapjon a napjában többszöri élelem mellett, bebocsátást fűtött helyre (kazánház mellé, garázsba).
Ne gondoljuk, hogy a hideg hatására az állatoknak (is) csökken a mozgásigénye. Ha a magunk részéről szívesen lemondanánk a fagyban való sétáról, a kutyák nem így vannak vele, igénylik a minden napi sétát, a megszokott játékot. Vigyázzunk azonban arra, hogy a megszokott sétánkon a veszélyeket elkerüljük: ha az utakat például sózzák, az állatok lábát kimarja és a sérülés hosszú ideig gyógyul.  Ajánlatos ezeket a helyeket elkerülni vagy kedvencünk tappancsára húzzunk cipőt! Sokan azt gondolják, hogy ez csak a gazdik ostoba hóbortja, mint ahogy a ruhával, kabáttal védett kutyusokat is ölebnek tartják, aki nem értenek hozzá. A lakásban tartott ebeket ugyanis télen is fürdetjük, s ezzel a szőrét védő faggyú – zsírréteget a samponok leoldják, így nem védi őket a zord tél viszontagságaitól.


Kis kreativitással magunk is elkészíthetjük a kutyánkra szabott öltözéket. A legfontosabb szempont, hogy az állat a ruhában jól érezze magát, kényelmesen tudjon mozogni benne és a dolgát is zavartalanul elvégezhesse. A kutyaruhát is rendszeresen mosni kell, hiszen kedvencünk az utcán sok baktériumot – vírust  összeszedhet. Nem árt tehát, ha két – három váltást készítünk vagy szerzünk be a téli „szerelésből”.

Az állatvédők kérése: ilyenkor a kóbor állatok még inkább veszélyben vannak, aki teheti, fogadja be és gondoskodjon a fázó és éhező kutyusokról, cicákról. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!