Púder Nélkül

2010.06.07. 10:08

Sokat szívunk, keveset szexelünk

Megdöbbentő eredményekkel szolgált a HáziPatika.com által, mintegy 83 ezer fő részvételével elvégzett felmérés-sorozat: kiderült többek között, hogy a magyarok ötöde havonta, vagy rikábban él nemi életet, kétharmada gyakran stresszel, felének pedig nagyon kevés közeli barátja van.

Vas Népe

Nagyszabású, csaknem 83 ezer fő részvételével lebonyolított, széleskörű „egészségfelmérést” végzett a HáziPatika.com, amelynek eredményeit az Ipsos által párhuzamosan ezerfős reprezentatív mintán elvégzett kutatás is alátámasztotta. A népszerű egészségportál kutatásából – amelynek célja a hazai lakosság egészségtudatának felmérése – számos érdekes adat szűrhető le.

Sok dohányzás és kávé

A HáziPatika kutatása szerint a magyarok egyharmada (33%-a) dohányzik – az adatot az Ipsos felmérése is alátámasztotta. Az Ipsos kiegészítő felméréséből az is kitűnik, hogy a dohányosok mintegy fele (47%) több mint napi fél doboz cigarettát szív el. Ennél is erősebb dohányosnak az érintettek tizede (11%) számít.

A dohányosok közül az átlagnál többen mondták azt, hogy rendkívül stresszes az életük, naponta kávéznak, illetve isznak szénsavas üdítőket, viszont csak ritkábban fogyasztanak tejet vagy tejterméket, illetve zöldséget-gyümölcsöt, nem szednek vitaminokat- és/vagy táplálék-kiegészítőket, és nem sportolnak.

A válaszadók kétharmada (65%) minden nap kávézik; harmada pedig naponta több kávét is megiszik.

Még több a stressz

A válaszadók 62%-ánál fordulnak elő rendszeresen stresszes pillanatok, és 14% van erős stressz alatt mindennap. Mindössze a kérdőívet kitöltők negyede [24%] nem tapasztal nyomást egyáltalán.

A különböző mértékű stressz szinte életkor-független jelenségnek tekinthető, hiszen csak a 60+ évesek élnek nyugodtabb életet [52%-uk nem tapasztal nyomást egyáltalán]. A legnagyobb nyomás alatt a 30-49 évesek vannak.  

Érdekes: a férfiak stressz szintje alacsonyabb, mint a nőké! A férfiak harmada [32%] nem tapasztalt stresszt egyáltalán, míg a nőknek a 22%-a él nyugodt életet.

A stressz itt is szoros összefüggésben áll az egészségi állapottal, hiszen akik erős stressz alatt vannak minden nap, azoknak a 22%-a tartja rossznak az egészségi állapotát, míg az összes válaszadónak csak a 9%-a.

Kevés a szex

A magyarok szexuális étvágya nem mondható kiemelkedőnek. A megkérdezettek 7%-a vallotta azt, hogy csak havonta, 12%-a pedig, hogy ennél is ritkábban él nemi életet – ráadásul 14% azoknak az aránya, akik még/már nem aktívak szexuálisan.

Még megdöbbentőbb adat, hogy a válaszadók 21%-a egyáltalán nem védekezik egyáltalán a nem kívánt terhesség ellen, akik viszont igen, azok 11%-a a nem túl biztonságos megszakított közösülés módszerét használja.

A szexuális úton terjedő betegségek ellen a válaszadók 56%-a nem védekezik, mert állítása szerint monogám, tartós párkapcsolatban él, ezért nem szükséges védekeznie.

Még kevesebb a barát

A barátokra vonatkozó kérdések alapján alkotott kép szöges ellentétben áll a közösségi hálókon tapasztalható attitűdökkel.

A „Hány közeli barátja van Önnek?” kérdésre például a 83 ezer válaszadó több mint fele (52%-a) mondta azt, hogy ötnél kevesebb, de a válaszadók igen nagy hányada (31%) válaszolt úgy, hogy ötnél több, de tíznél kevesebb embert tart közeli barátjának.

Ennél is szomorúbb, hogy majdnem ötezer ember (a válaszadók 6%-a) válaszolta azt, hogy egyetlen közeli barátja sincsen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!