Púder Nélkül

2011.10.19. 11:24

Stresszel élő nőnek nagyobb eséllyel születik lánya

Egy kisméretű tanulmány alapján megállapították brit kutatók, hogy nagyobb eséllyel születik lányuk azoknak a nőknek, akik a fogamzás előtti időszakban sok stressznek vannak kitéve.

MTI

A kutatók 338 gyerekvállalásra készülő nőt vontak be vizsgálatukba. Azon kívül, hogy a résztvevők naplót vezettek napjaikról, szexuális életükről, több hormon - így a kortizol és az alfa-amiláz - szintjét is mérték náluk a fogamzást megelőző hat hónapban.
   
A kortizol hormon magas szintje a hosszú távú stresszre utal, míg az alfa-amiláz  akkor szabadul fel, amikor hirtelen nagy mennyiségű adrenalin keletkezik a szervezetben, például veszekedéskor. Végül 130 nő esett teherbe, akik közül 72-en kislányt szültek, 58-an pedig fiút. Ez az arány jelentősen eltér a szokásostól, hiszen a nyugati világban születéskor a lányok és fiúk aránya 100 a 105-höz.
   
Még jobban meglepte a kutatókat, hogy 75 százalékkal kisebb esélye volt fiú utód születésének azoknál a nőknél, akik kortizol hormonszintje a legmagasabb volt, és 69 százalékkal kisebb valószínűsége azoknál a nőknél, akiknek a kortizolszintje a második legmagasabb kategóriában volt - tette közzé a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (http://www.telegraph.co.uk/).
   
Cecilia Pyper, az Oxfordi Egyetem közegészségügyi karának kutatója csoportja eredményeit az Amerikai Reproduktív Orvoslási Társaság éves konferenciáján, Orlandóban ismerteti.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!