Púder Nélkül

2011.02.18. 06:55

Szerelemből házasság: a mai fiatalok is erre vágynak?

A házasság intézményéről eltérő véleményeket hallottunk a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium fiataljaitól. Divatos a lakodalom, de sokan csak rongyrázásnak tartják az esküvőt. A 17 éves lányok legutoljára még gyermekkorukban álmodoztak arról, hogy az esküvőjükön földig érő csillogó ruhában, hercegnőként vezeti oltárhoz őket egy jóképű lovag. A mesebeli jelenetet azóta felváltotta a valóság.

Benedek Bálint

A lányok az érettségi közeledtével egyre inkább a továbbtanulásra koncentrálnak. Mint azt a 11. évfolyamosoktól megtudtuk, az esküvőre most már álmaikban sem gondolnak.

- Persze, az ismerőseink esküvőjén gyakran eljátszunk a gondolattal, hogy milyen lesz majd a miénk - mondta Tóth Eszter.-  Az már biztos, hogy hagyományos zalai lakodalmat szeretnék, fodros ruhával, báli zenével és finom ételekkel, többek között az elmaradhatatlan grillázstortával.

Barátnője, Tanai Marianna is hasonló esküvőre készül, de szerinte előbb egy megbízható férfit kell találnia, ami a mai világban eléggé nehéz feladatnak ígérkezik. A fiatal lány még nem lelt rá a szerelemre, de egyáltalán nincs elkeseredve, mert neki most úgy sincs más dolga, mint tanulni.

- Jövőre érettségizünk, aztán ha minden jól megy, jöhet az egyetem - folytatta Marianna. - Ha megtalálom az igazit, még újabb évek telhetnek addig, míg megkéri a kezemet. A lánykérésnek nagy jelentősége lesz, s onnantól már együtt gondolkodhatunk az esküvőről, családalapításról.

 


- Egy világraszóló lakodalom nem más, mint egyszerű rongyrázás - ezt már osztálytársától, Takács Diánától hallottuk. - A fellengzősség és a nagyképűség nem az én műfajom, ettől függetlenül a házasság intézményét jónak tartom.

Vele értett egyet Kiss Dóra is, aki szerint Isten előtt kötött szövetség egy életre szól.

- Ahogy az eskü szövege is szól: amit Isten összekötött, azt ember szét nem választhatja - vélekedett Dóra. - Az adott szónak már nincs ereje, hisz sajnos egyre többen simán felrúgják az ígéretüket. Ezért sokan inkább az együttélést választják, hiszen abból különösebb következmény nélkül ki lehet lépni.

- Két ember közti szerelem elismerése a házasság - tette hozzá Benedek Ádám. - Bár a férfiak olykor nehezebben állnak kötélnek, az biztos, ha megtalálom az igazit, megkérem a kezét, és feleségül veszem. Ez így a normális. A többi fiú is egyetértett a hagyományok ápolásával, de azt már tudják, hogy manapság érintetlen lánnyal csak elvétve találkozni. Mint megtudtuk, ők is inkább az izgalmat keresik, s olykor még azt sem bánják, ha a hölgyek kicsit tapasztaltabbak náluk.

Esküvő előtt szinte kötelező bulizni

A diákok lány- és legénybúcsút biztosan rendeznének, hiszen egy jó buli a házasság előtt mindenkire ráfér. A lányok biztosan hanyagolnák a chippendale fiúk műsorát, inkább saját baráti társaságukkal töltenék az utolsó „szabad” estét. A fiúk viszont valamilyen laza sörözős programot rendeznének a nősülés előtt álló társuknak. Bár számukra még fikció, de bizonyára azon az estén felelevenítenék az élményeiket, s elmennének diszkóba vagy csapnának egy nagy hegyibulit.

Szerző: Benedek Bálint

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!