Púder Nélkül

2011.12.31. 08:24

Szilveszter: kedvenceink rémálma az év bulija

Az Óév búcsúztatása általában felhőtlen vigasságot és boldog mulatozást jelent, amikor jó hangulatot rendszerint hangoskodás kíséri, szívesen beletrombitálunk az éjszakába, sokaknak pedig a petárdák robbantása tetézi az örömét. Háziállataink ilyenkor pánikszerűen menekülnek a zajok elől.

Osváth Sarolta

Szilveszterkor gyakran megfeledkezünk házi kedvenceinkről, akik az ember keltette zajos vidámságok miatt legszívesebben kimenekülnének a világból. A petárdarobbanások a legtöbb kutyából és macskából a földrengés morajához, valamint a villámlás és az égzengés hatásához hasonlóan rettenetes félelmet váltanak ki, és még a legbátrabbakban is azonnal aktiválják a menekülési ösztönt. A legtöbb kisállat ilyenkor nem is tudja betájolni a zajforrást, átmenetileg elveszti tájékozódási képességét, és élete védelmében hanyatt-homlok menekül, igyekszik minél messzebb kerülni a veszedelmes dörejtől.

- Néhány egyszerű óvintézkedés betartásával elkerülhető, hogy elszökött kutyánk vagy macskánk Szilveszter után állatmenhelyen, vagy gyepmesteri telepen végezze – hívta fel a figyelmet Marosvölgyi Péter, az egyik biztosító szakmai igazgatója. Az Óév utolsó napján - ha tehetjük - a kutyákat, macskákat tartsuk a lakáson belül. Sétálni a mégoly fegyelmezett, és más időszakban megbízható jószágokat is kizárólag erős pórázon vigyük. A zajos időszak átvészelésében sokat segít a kisállatnak, ha néhány napig gyenge nyugtatót kap eledelébe, ám vigyázzunk, mert a humán nyugtató hatástalan, illetve ellenkező hatású lehet. Gondoljunk arra, hogy milyen nehéz az elveszett állatot megtalálni, ilyenkor komoly jelentősége lehet annak, hogy kedvencünk visel-e mikrochipet vagy sem – hangsúlyozta a szakember.

- A mikrochip nagymértékben megkönnyíti az állatok azonosítását. Az ilyen azonosítóval rendelkező elveszett kutya, a megtalálást követően rövid időn belül visszajuttatható a gazdájához. A kutyák bőre alá a mikrochip beültetését az állatorvosok általában három-hatezer forint körüli összegért elvégzik, ami persze sokkal olcsóbb, mint egy elveszett kutyát keresni, vagy az elkóborlás során megsérült, balesetes kutyát kezeltetni. Az óvintézkedések betartása azért is fontos, mert a december 29. és január 2. közötti veszélyes időszakra még a kisállat-biztosítás sem nyújt kockázati fedezetet – figyelmeztetett Marosvölgyi Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!