Púder Nélkül

2010.09.01. 12:04

Tanácsok válás előtt: a kommunikáció még segíthet

A házasságok jelentős részében egyszer csak eljön az a pillanat, amikor az egyik vagy a másik félben megfordul, megfogan a gondolat: talán el kellene válni...

S. Töttő Rita

Ez egy fontos jelzés, de semmiképpen nem jelenti azt, hogy valóban akkora válságban van a kapcsolat s lépni kell. Illetve nem: ilyenkor mindenképp lépni kell, de elsősorban nem az ügyvéd, mind inkább a másik felé...

- A legfontosabb a kommunikáció - nyomatékosítja Velez Csaba párkapcsolati tanácsadó.  Érzelmeink kommunikálása a másik felé. Ezen felül nagyon fontos, hogy a napi történéseket megbeszéljük életünk párjával. Nem minden apróságra gondolok, hanem arra, ami lényeges történt velünk, ami elgondolkodtatott, megérintett, vagy ami nagyon felszabadító volt.

- A kapcsolat halála, amikor a két félnek nincs mondanivalója egymásnak. A folyamatosan csökkenő kommunikáció (amely természetesen nem egyenlő a beszéddel, hisz megnyilvánulhat ezer más módon is) elhidegüléshez vezet, ami kihat a szexualitásra is.

Ha a szex és a kommunikáció is megszűnik, onnantól már csak gazdasági munkaközösségről beszélünk, nem pedig párkapcsolatról - erre jött rá Katalin is, aki négy évnyi házasság után fordult párjával párkapcsolati szakértőhöz, aki rávilágított: mindegyik fél azt hitte, hogy a másik tisztában van azzal, mit érez, mit akar a társa.

- Pedig nem így volt. Én megsértődtem, de nem szóltam, mert nem akartam balhét. Ő meg azt hitte, minden rendben - meséli az asszony, aki azóta is együtt van férjével.

- A közös programok szervezése nagyon fontos, közös élmények nagyon kellenek. Legyen az nyaralás, mozi, séta, este egy kávézóban randi egymással. Ha vannak gyerekek, akkor néha nélkülük is ki kell tudni kapcsolni, lepasszolni őket a nagyszülőkhöz, barátokhoz, bárhova, ahol biztonságban tudjuk őket - tanácsolja a szakértő. Úgy ugyanis nem lehet kikapcsolni, hogy közben azon töri az ember a fejét, jól van-e a gyerek, vagy sem... Más esetben éppen a külön töltött időre van szükség, hogy tudjunk magunkra is időt szánni, lehet ez látogatás a kozmetikusnál, séta a városban, fitness vagy egy görbe este a barátokkal.

- Ez azért lényeges, mert sokan csak együtt képesek mindent csinálni, nem tudnak elszakadni a másiktól még egy délutánra sem. Ennek oka lehet féltékenység, rossz minta és önbizalomhiány is - mondja Velez Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!